Μολδαβία: Δεν θα αγοράζει πλέον φυσικό αέριο από την «Gazprom»

Μεγάλο μέρος της Μολδαβίας δεν θα αγοράζει πλέον αέριο από το ρωσικό μονοπώλιο «Gazprom», δήλωσε χτες ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, αναφερόμενος σε τμήματά της που είναι υπό τον έλεγχο του Κισινάου και όχι σε αποσχισθείσες περιοχές, εννοώντας την Υπερδνειστερία.

Ο υπουργός είπε ότι η Μολδαβία μπορεί να αγοράζει φυσικό αέριο από Ευρωπαίους προμηθευτές σε καλύτερη τιμή από αυτή της «Gazprom». Η Μολδαβία σταμάτησε να αγοράζει φυσικό αέριο από την «Gazprom» τον Δεκέμβρη, χωρίς να είναι σαφές τότε πόσο μόνιμη θα ήταν η απόφαση.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι επαφές μεταξύ Μολδαβίας και «Gazprom» συνεχίζονται, καθώς η Μολδαβία χρωστάει χρήματα.

Η Μολδαβία εξακολουθεί να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σε εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην Υπερδνειστερία χρησιμοποιώντας το αέριο της «Gazprom». Ο Μολδαβός υπουργός δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι αυτό θα αλλάξει.

Η «Gazprom» εξακολουθεί να προμηθεύει με 5,7 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τη μέρα την Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα επαρχία της Μολδαβίας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

Η «Gazprom» είπε ότι εξακολουθεί να λαμβάνει καθημερινά αιτήματα για φυσικό αέριο από τον διανομέα φυσικού αερίου της Μολδαβίας «Moldovagaz» και τα ικανοποιεί στέλνοντας καύσιμο μέσω Ουκρανίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...