Ο Νίκος Παπαναστάσης για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο

Παπαναστάσης 16Χ9

Καθημερινά πλέον αποκαλύπτεται, η αδιαπραγμάτευτη πρόθεση των Αμερικανονατοϊκών, να βάλουν την ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας. Είναι σχεδιασμοί, που τα αποτελέσματά τους εμπεριέχουν οδυνηρούς συμβιβασμούς στα Ελληνοτουρκικά, σε βάρος φυσικά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και των λαών της περιοχής. 

Κυρίαρχο στοιχείο στις σχέσεις των δυο κρατών (Ελλάδας – Τουρκίας) αυτή την περίοδο, αναδεικνύεται η τουρκική προκλητικότητα που κορυφώνεται. Το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις», για τρίτη συνεχή εβδομάδα μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν νέες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Η ρητορική πρωτοκλασάτων στελεχών της τουρκικής κυβερνητικής γραφειοκρατίας όχι απλά συντηρεί αυτή την «ατμόσφαιρα», αλλά διαρκώς την επιτείνει.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245
Φώτο Αρχείου / Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245) / Πηγή: Turkish Navy

Με τις εξελίξεις αυτές να «τρέχουν» απειλητικά για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμη και για την ελληνική εδαφική ακεραιότητα μέσα πλέον σε ελληνικές ζώνες (σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας – UNCLOS 1982) κι όχι στην ελληνική γεωπολιτική περίμετρο όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, στο Βερολίνο, ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν διαδοχικά από Τετάρτη έως Παρασκευή, άτυπες σύνοδοι των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ και συναντήσεις του γγ του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση, κατά την πάγια πρακτική της, επαναβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τον πυρήνα της πολιτικής της. Συνηγόρησε απροκάλυπτα στο να μπουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο «τραπέζι» του ιμπεριαλιστικού παζαριού. Τα υποβάθμισε και πρόβαλλε ως κυρίαρχο στοιχείο, αντί της απαρέγκλιτης εφαρμογής τους Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, την προσπάθεια διατήρησης της Νατοϊκής συνοχής και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα αστικά κόμματα, που ανέχθηκαν την θέση του γγ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ (Καθημερινή 12/2019) ότι « …. το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων (ελληνοτουρκικές διαφορές)»,  είναι οι ίδιοι που ανέχθηκαν στο Βερολίνο, την επίσης ΝΑΤΟική πρακτική, που επιβάλλει πως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, «κόβονται – ράβονται» στο «τραπέζι του χειρουργείου» των Νατοϊκών σχεδιασμών, γιατί τι άλλο μπορεί να υπονοεί η δήλωση Στολτεμπεργκ ότι «..συνεχίζουμε να παρέχουμε το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για να συναντηθούν και να συζητήσουν οι σύμμαχοι πώς να βρουν τη λύση σε αυτήν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Συνεκπαίδευση τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με τις ΗΠΑ. Η τουρκική Φρεγάτα TCG BARBAROS και κορβέτα TCG BURGAZADA σε σχηματισμό με το αμερικάνικο Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL
Συνεκπαίδευση τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με τις ΗΠΑ. Η τουρκική Φρεγάτα TCG BARBAROS και κορβέτα TCG BURGAZADA σε σχηματισμό με το αμερικάνικο Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL / Πηγή: Turkish Navy

 Ο Έλληνας υπουργός Ν. Δένδιας στην εν λόγω σύνοδο, καλλιέργησε  ξανά κάλπικες προσδοκίες για το ρόλο των εταίρων της ελληνικής αστικής τάξης, λέγοντας πως «περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Μπορέλ σχετικά με τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας», και φυσικά εισέπραξε ξανά τις χιλιοειπωμένες δηλώσεις «συμπάθειας», τις οποίες κατόπιν παρουσίασε ως «ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων», σημειώνοντας ότι «η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το Συμβούλιο. 

Ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που κινούνταν στην κατεύθυνση  να βρεθεί ένα «μονοπάτι για υγιείς σχέσεις» με την Άγκυρα, και την επανάληψη της απαράδεκτης θέσης ότι αυτή τη στιγμή έχουμε «γεωτρήσεις σε διαφιλονικούμενα (disputed) ύδατα», οι δηλώσεις τουΑμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Φίλιπ Ρίκερ, που σε επιστολή του προς ελληνοαμερικανική οργάνωση τονίζει ότι «η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία σε τομείς αμοιβαίου συμφέροντος και να αντιμετωπίζουμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος»

Αεροναυτική άσκηση «EUNOMIA» στην Κύπρο με τη συμμετοχή Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας κι Ελλάδας 27/8/2020 / Πηγή: Υπουργείου Άμυνας Κύπρου
Αεροναυτική άσκηση «EUNOMIA» στην Κύπρο με τη συμμετοχή Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας κι Ελλάδας 27/8/2020 – Επικεφαλής σχηματισμού ΠΑΘ Ιωαννίδης / Πηγή: Υπουργείου Άμυνας Κύπρου

Παράλληλα με τις διεργασίες στο «τραπέζι» των ιμπεριαλιστικών παζαριών, το κουβάρι μπλέκει επικίνδυνα και στο «πεδίο», εκεί όπου οι στόλοι Ελλάδας και Τουρκίας είναι σε πλήρη ανάπτυξη, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται, και συγκεντρώνονται στρατιωτικά μέσα (πλοία και μαχητικά αεροσκάφη) από μια σειρά κέντρων, πραγματοποιώντας συνεχείς ασκήσεις, «με το δάχτυλο στη σκανδάλη».

Είναι φανερό ότι η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο παρατείνεται, ενθαρρυμένη από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ που στρώνουν το τραπέζι των επικίνδυνων «διευθετήσεων» και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης, στα οποία είναι βουτηγμένη ως το λαιμό η κυβέρνηση, για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Παπαναστάσης Νίκος
Αντισυνταγματάρχης ε.α
Βουλευτής του ΚΚΕ

Δείτε ακόμα...