«Μόνο μαζί με το λαό μπορούμε να δούμε καλύτερες μέρες για όλους μας, χωρίς πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό»

Γυναίκες Αστυνομικοί - ΟΔΟΣ - Νέα Σμύρνη
Πηγή: Eurokinissi

Χαιρετισμός του Γιάννη Δελή, βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ:

«Εκ μέρους του ΚΚΕ σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση να παραστούμε και να χαιρετίσουμε στο συνέδριό σας. Κυρίες, κύριοι σύνεδροι, ζούμε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για όλο τον λαό και ασφαλώς και για το προσωπικό της αστυνομίας.

Ζούμε έναν ακόμα πόλεμο σε βάρος των λαών που ξέσπασε με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας που καταδικάζουμε απερίφραστα αλλά στην πραγματικότητα προετοιμαζόταν τουλάχιστον από το 2014 από όλες τις αντιμαχόμενες δυνάμεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ- Ε.Ε.-Ρωσία. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Ουκρανίας που χάνει τα παιδιά του και ξεριζώνεται από τον τόπο του. Πάνω στις ματωμένες πλάτες αυτού του λαού λύνουν σήμερα τις διαφορές τους τα δυο στρατόπεδα των ληστών που ανταγωνίζονται πάνω από μια δεκαετία, να υφαρπάξουν τον ορυκτό πλούτο, την ενέργεια, τους αγωγούς, τα δίκτυα μεταφοράς, τα εδάφη της Ουκρανίας. Σ’ αυτά συμμετέχει και η Ελλάδα με το στρατόπεδο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.  Να τονίσουμε πως αυτό τον πλούτο  ο σοσιαλισμός τον είχε θέσει για δεκαετίες στην υπηρεσία της ευημερίας του λαού, που ζούσε αδελφωμένος, ειρηνικά, κάτω από την ίδια στέγη.

Σήμερα η επιλογή δεν είναι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η επιλογή είναι να σταθούμε στο πλευρό των λαών, κι αυτό δεν είναι κάτι γενικό κι αφηρημένο, σημαίνει αγώνας για να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για να μη χρησιμοποιείται η χώρα μας ως πολεμικό ορμητήριο. Για να μη συμμετέχουν ελληνικές ένοπλες δυνάμεων σε αποστολές του ΝΑΤΟ με κανένα τρόπο ή πρόσχημα. Αυτή είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε σήμερα να προσφέρουμε στο λαό της Ουκρανίας. Αυτή είναι η μόνη συνεπής πατριωτική στάση υπέρ του ελληνικού λαού. Να μην είναι η χώρα μας συνένοχος στον πόλεμο.

Η κυβέρνηση επικαλείται τον πόλεμο ως άλλοθι για τη δική της αντιλαϊκή πολιτική. Ωστόσο όλοι θυμόμαστε και τη σημερινή αλλά και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσιες που σας ζητούσαν να μην διεκδικείτε όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, σας υποσχέθηκαν ανταμοιβές με την ανάκαμψη που ακολούθησε και με το πέρας της πανδημίας. Τώρα που τα απανωτά κύματα της ακρίβειας εξανεμίζουν τους πενιχρούς μισθούς, ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων αστυνομικών, διαπιστώνετε, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, πως τόσο στις περιόδους κρίσης, όσο και στις περιόδους ανάπτυξης, το μάρμαρο το πληρώνει ο λαός.

Οι αστυνομικοί το γνωρίζετε πως όταν είναι να κόψουν και να παγώσουν μισθούς και να βάλουν νέους φόρους, τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες, το κάνουν με μεγάλη ευκολία και αποτελεσματικότητα. Όταν όμως πρόκειται για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις προϊόντων, εκεί “σηκώνουν τα χέρια ψηλά”, υποκλινόμενοι στους νόμους της ελεύθερης αγοράς, δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ έχει προτείνει άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος όλου του λαού. Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται άμεσα κατάργηση του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων σε καύσιμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Χρειάζεται προστασία του εισοδήματος, με αυξήσεις των μισθών εδώ και τώρα. Και μια σειρά άλλα τέτοια μέτρα όπως στο τομέα της ενέργειας, όπου χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν όλες οι μορφές της ενέργειας.

Σε όλους τους αστυνομικούς έχουν περιέλθει πληροφορίες πως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με πρόσχημα την ανακατανομή των αστυνομικών σε Αττική και επαρχία, σχεδιάζει την κατάργηση του αμετάθετου, αυτής της κατάκτησης των αστυνομικών, που αφορά τη ζωή του αστυνομικού και της οικογένειάς του. Αυτό θα σημάνει την επιστροφή στο καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και του μόνιμου φόβου της μετάθεσης. Οι παλιότεροι θυμάστε τη γνωστή απειλή «θα σε στείλω στον Έβρο ή στο Καστελλόριζο», πρακτικές που καθιστούσαν τον χαμηλόβαθμο αστυνομικό έρμαιο της διοίκησης και όχι μόνο. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική δήλωση που να διαψεύδει αυτούς τους σχεδιασμούς αυξάνοντας την νανυσηχία των αστυνομικών.

Το Κόμμα μας υποστηρίζει όλα τα δίκαια αιτήματα των αστυνομικών. Η κυβέρνηση πρέπει να τα ικανοποιήσει χωρίς δικαιολογίες πως ο πόλεμος ανέτρεψε όλα τα δεδομένα και δεν πρέπει να διεκδικούν. Πρέπει να δυναμώσουν την οργανωμένη και αγωνιστική τους δράση, αν θέλουν να πετύχουν τους στόχους τους. Το δυνάμωμα αυτό απαιτεί να μην συμβιβάζονται και να μην νομιμοποιούν τις απώλειες βασικών δικαιωμάτων τους. Κατά τη γνώμη μας δεν είναι θετική εξέλιξη η κατάργηση της απλής αναλογικής στις αρχαιρεσίες για την εκλογή οργάνων στις συνδικαλιστικές ενώσεις και την ομοσπονδία σας. Επιβεβαιωμένα θα οδηγήσει σε συνδικαλισμό με φίμωτρο, χωρίς τη διαπάλη και τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και προτάσεων. Πως θα μπορέσει να αντιπαλέψει όσα μηχανεύονται για το σύνολο των αστυνομικών; Πως θα αντιμετωπίσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης να στερήσει και άλλα δικαιώματα από τους αστυνομικούς;

Η αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε επιβάλλει διαρκή διεκδικητικό αγώνα μέσα από τις ενώσεις σας. Αυτό είναι δικαίωμα αναφαίρετο για όλους τους εργαζόμενους, όλο τον λαό… Όλοι έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Τα προβλήματα είναι στην πλειονότητά τους κοινά με όσα αντιμετωπίζετε και εσείς με τις οικογένειές σας. Ακριβώς γι’ αυτό δεν πρέπει να στρέφεστε εναντίον του λαού με την καταστολή που υποστηρίζει η κυβέρνηση. Κανένα χέρι να μην σηκώσει γκλομπ, κανένα χέρι να μην ρίξει δακρυγόνα και άλλα χημικά στο λαό που παλεύει. Μόνο μαζί με το λαό μπορούμε να δούμε καλύτερες μέρες για όλους μας, χωρίς πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό.»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...