Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης: Παράνομες οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της “Μαλαματίνα”

Απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στη "Μαλαματίνα"
Απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στη “Μαλαματίνα”

Παράνομες έκρινε με σημερινή του απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες εργαζόμενοι της Οινοποιίας “Μαλαματίνα ΑΕΒΕ” στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

«Με τη σημερινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κρίθηκε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν συγκεκριμένοι συνδικαλιστές στην εταιρική εγκατάσταση της «ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ Α.Ε.Β.Ε.» στο Καλοχώρι, έχουν προκηρυχθεί παρανόμως, ερήμην των μελών τους και χωρίς να έχουν ληφθεί νόμιμες αποφάσεις από τα καταστατικά όργανά τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα προκηρύσσονται με απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι αυτό δεν ήταν σαφές στο εξώδικο κήρυξης της απεργίας, για τυπικούς λόγους δηλαδή, την έκρινε παράνομη. Κατά τα άλλα απέρριψε όλες τις άλλες αιτιάσεις της εργοδοσίας δικαιώνοντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους σε σχέση με τη δράση, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους.

Η εργοδοσία λοιπόν πανηγυρίζει για την απόφαση και συνεχίζει το παραμύθι πως δήθεν τις απεργιακές κινητοποιήσεις «πραγματοποιούν συγκεκριμένοι συνδικαλιστές» και «έχουν προκηρυχθεί παρανόμως, ερήμην των μελών τους και χωρίς να έχουν ληφθεί νόμιμες αποφάσεις από τα καταστατικά όργανά τους».

Το Σωματείο Εργαζομένων της «Μαλαματίνα» δίνει απάντηση στη συκοφαντική επίθεση που έχει εξαπολύσει ο όμιλος MANTIS για να υπονομεύσει τον αγώνα τους, αναζητώντας φιλόξενη στέγη σε μια σειρά από ΜΜΕ.

Με ανακοίνωσή του, απαντά μεταξύ άλλων στο μύθευμα πως μόνο μια μικρή μερίδα εργαζομένων συμμετέχει στην απεργία και πως οι περισσότεροι έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας, παραπέμποντας στη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων καθημερινά στην περιφρούρηση του αγώνα τους.

Επίσης, απαντά στους ισχυρισμούς πως η πρόταση της εταιρείας για τη νέα ΣΣΕ διασφαλίζει το σύνολο των παροχών που απολάμβαναν και πριν οι εργαζόμενοι. Οπως αναφέρει, η αλήθεια είναι ότι «η πρόταση είναι για 713 ευρώ βασικό μισθό σε όλους και το υπόλοιπο – μέχρι συμπληρώσεως του συνόλου των αποδοχών – να ενσωματωθεί στο επίδομα επιχειρησιακής παροχής, το οποίο “θα αποτελεί ελευθέρα ανακλητή οικειοθελή παροχή, την οποία η εταιρεία επιφυλάσσεται να διακόψει οποτεδήποτε στο μέλλον”».

Οι εργαζόμενοι της «Μαλαματίνα», του ομίλου MANTIS, δίνουν μια μάχη εδώ και τρεις εβδομάδες με συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις. Δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν στη δουλειά μόνο με ανάκληση των 15 απολύσεων και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: Και η μεγάλη αλήθεια είναι ότι η εργοδοσία της επιχείρησης Μαλαματίνα θέλει να ισοπεδώσει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις για να αυξήσει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία της.

Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία να σταθούν στο πλευρό μας, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο. Ο αγώνας που δίνουμε είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, για τα δικαιώματά μας, για να μείνουν οι αντεργατικοί νόμοι στα χαρτιά. Η στήριξη του αγώνα μας με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων, με φυσική παρουσία στις κινητοποιήσεις, με υλική ενίσχυση του σωματείου θα έχει αποφασιστική συμβολή ώστε να γυρίσουμε στη δουλειά μας όλοι, νικητές, με ψηλά το κεφάλι!

Μετά την περικοπή των αποδοχών μας κατά 20% τα προηγούμενα 3 χρόνια, μετά τη διαγραφή χρεών της εταιρείας σε ποσοστό πάνω από 80%, μετά τη ρύθμιση του μικρού πλέον χρέους (20%) και εξόφληση σε 20 χρόνια, μετά την επάνοδο σε άμεση κερδοφορία, η νέοι ιδιοκτήτες της επιχείρησης Μαλαματίνα έβαλαν στο μάτι τους εργαζόμενους – μόνο μέλη του σωματείου, για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις δεσμεύσεις που υπέγραψαν, τις δικαστικές αποφάσεις για την διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και των δικαιωμάτων μας. Μας εκβιάζουν, μας τρομοκρατούν και μας απολύουν προσλαμβάνοντας παράλληλα στις θέσεις μας νέους εργαζόμενους και τους χρησιμοποιούν ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Συκοφαντεί όλους εμάς τους εργαζόμενους που αγωνιζόμαστε διαδίδοντας ψέματα με δελτία τύπου και συνεντεύξεις, οργανώνει προβοκάτσιες ενάντια μας – εναντίον των απεργών ελπίζοντας ότι έτσι θα κάμψει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας.

Δείτε ακόμα...