Μόσχα: Ενισχύει το Πολεμικό Ναυτικό στον παγκόσμιο ανταγωνισμό

Αγκυροβόλιο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Σεβαστούπολη
Φώτο Αρχείου / Αγκυροβόλιο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Σεβαστούπολη

Νέο ναυτικό δόγμα, το οποίο χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ τον κύριο αντίπαλο της Ρωσίας – αντίστοιχο με το σχετικό των ΗΠΑ – και καθορίζει τις παγκόσμιες θαλάσσιες φιλοδοξίες της Ρωσίας για κρίσιμες περιοχές, υπέγραψε ο Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε μια ακόμη ένδειξη κλιμάκωσης της συνολικότερης γεωπολιτικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας, μέρος της οποίας είναι και η αντίστοιχη στην Ουκρανία.

Οι κύριες απειλές για τη Ρωσία είναι «η στρατηγική πολιτική των ΗΠΑ να κυριαρχήσουν στα παγκόσμια ύδατα» και «η προσέγγιση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα».

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη ανάλογα με την κατάσταση στους ωκεανούς του κόσμου, εάν εξαντληθούν τα διπλωματικά και οικονομικά εργαλεία, σημειώνεται.

Επίσης, το στρατιωτικό δόγμα προβλέπει μια «συνολική ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ρωσίας» στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα.

Επιβεβαιώνει πως ο Αρκτικός Ωκεανός είναι περιοχή «ιδιαίτερης σημασίας» για τη Ρωσία. Η Αρκτική μετατρέπεται «σε μια περιοχή διεθνούς ανταγωνισμού, από οικονομική και στρατιωτική άποψη», σημειώνεται στο νέο ναυτικό δόγμα. Η Ρωσία θα ενισχύσει «τις ηγετικές της θέσεις στην εξερεύνηση και κατάκτηση της Αρκτικής» και των ορυκτών κοιτασμάτων της και θα εξασφαλίσει τη «στρατηγική της σταθερότητα» στην περιοχή ενισχύοντας το στρατιωτικό δυναμικό των στόλων του Βορρά και του Ειρηνικού.

Στην Αρκτική, η Μόσχα θέλει επίσης να «αναπτύξει πλήρως τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας», που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία κατά μήκος της ρωσικής ακτής, για να τη μετατρέψει σε μια «ασφαλή» και «ανταγωνιστική διαδρομή που θα λειτουργεί όλο τον χρόνο».

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να αρχίσει να εξοπλίζεται με υπερηχητικούς πυραύλους Κρουζ «Zircon» εντός των επόμενων μηνών και η περιοχή, όπου θα αναπτυχθούν, θα εξαρτηθεί από τα ρωσικά συμφέροντα, είπε ακόμη ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...