Μόσχα και Κίεβο αντιπαρατίθενται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης - Ολλανδία
Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης – Ολλανδία / Πηγή: CIJ

Η Μόσχα και το Κίεβο αντιπαρατίθενται από χτες ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη έπειτα από προσφυγή της Ουκρανίας, η οποία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε αδίκως ισχυρισμούς για γενοκτονία για να δικαιολογήσει την εισβολή της το 2022.

Αντιπρόσωποι των δύο εμπόλεμων χωρών θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους ενώπιον των δικαστών στη Χάγη, σε μια αντιδικία γύρω από το κατά πόσον το κορυφαίο δικαστήριο του ΟΗΕ έχει τη δικαιοδοσία να διατάξει τον τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δικαιολόγησε εν μέρει την εισβολή της 24ης Φλεβάρη 2022 στη γειτονική Ουκρανία επικαλούμενος κατηγορίες για «γενοκτονία» ενορχηστρωμένη από το Κίεβο στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία.

Δύο μέρες αργότερα, στις 26 Φλεβάρη 2022, το Κίεβο προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο «αρνούμενο κατηγορηματικά» αυτόν τον ισχυρισμό και επιχειρηματολογώντας ότι η χρήση από τη Ρωσία μιας «γενοκτονίας» ως προσχήματος αντιβαίνει στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1948 για τη γενοκτονία.

Τον Μάρτη του 2022, το Διεθνές Δικαστήριο τάχθηκε με την πλευρά της Ουκρανίας, διατάσσοντας τη Ρωσία να «διακόψει αμέσως» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, οι οποίες συνεχίζονται αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία επειδή η περίπτωση της Ουκρανίας δεν εντάσσεται στο πεδίο που καλύπτει η Σύμβαση του 1948 για τη γενοκτονία.

Οι ακροαματικές συνεδριάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 27 Σεπτέμβρη. Επειτα απ’ αυτές, οι δικαστές θα αποφασίσουν αν το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για να κρίνει την υπόθεση.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...