Μόσχα: Ο ουκρανικός στρατός εξαρτάται πλήρως από τη Δύση

Το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS
Το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS

Στην «αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία» αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, καθώς αυξάνεται «ο αριθμός των ΝΑΤΟικών ειδικών που εμπλέκονται στη σύγκρουση με τη μεριά του Κιέβου».

«Ο ουκρανικός στρατός εδώ και πολύ καιρό εξαρτάται πλήρως από τις προμήθειες όπλων της Δύσης, από τις πληροφορίες, τους εκπαιδευτές και τους μισθοφόρους τους. Ολο και περισσότεροι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες από χώρες του ΝΑΤΟ πολεμούν σε πάνω από δέκα ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες και στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», συνέχισε.

Σύμφωνα με τη Μόσχα τουλάχιστον 25 κράτη έχουν στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, από τα οποία 21 είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Την ώρα που η Ρωσία θεωρεί κόκκινο πανί την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ουκρανία, η Πολωνία ζήτησε από τη Γερμανία να μεταφερθούν στην Ουκρανία οι συστοιχίες πυραύλων «Patriot» που προσφέρθηκαν από το Βερολίνο.

«Μετά τις νέες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, ζήτησα από τη Γερμανία να μεταφερθούν οι συστοιχίες “Patriot” στην Ουκρανία και να αναπτυχθούν στα δυτικά σύνορά της», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Μ. Μπλάζακ. «Αυτό θα μας επιτρέψει να σώσουμε την Ουκρανία από περαιτέρω θύματα και διακοπές ρεύματος και να αυξήσουμε την ασφάλεια στα ανατολικά μας σύνορα».

Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Κρ. Λάμπρεχτ, αντέδρασε προσεκτικά στην πρόταση της πολωνικής κυβέρνησης. «Και εάν αναπτυχθούν εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ, τότε αυτό πρέπει να συζητηθεί με το ΝΑΤΟ και τους Συμμάχους εκ των προτέρων», υπογράμμισε.

Να σημειωθεί πάντως, πως η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της συντάχθηκε με την απόφαση της σημερινής γερμανικής κυβέρνησης να μην στείλει υπερσύγχρονα άρματα μάχης «Leopard». Από τη μια εξήρε την αντίσταση των Ουκρανών, από την άλλη σημείωσε πως η Γερμανία δεν θα πρέπει να γίνει το πρώτο κράτος που στέλνει άρματα μάχης τελευταίας τεχνολογίας, γιατί η Ρωσία «μπορεί ακόμα να φτιάξει μια καλή ατμόσφαιρα με τη Γερμανία».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...