Μόσχα: Ο Σέρβος Πρόεδρος πραγματοποιεί νέα επίσκεψη

Αλεξάντερ Βούτσιτς, Πρόεδρος Σερβίας σε συνάντηση στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, Πρόεδρο της Ρωσίας
Φώτο Αρχείου / Αλεξάντερ Βούτσιτς, Πρόεδρος Σερβίας σε συνάντηση στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, Πρόεδρο της Ρωσίας

Νέα επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί στις 24 Νοέμβρη ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, θα επικεντρωθεί σε πλευρές της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας. «Προετοιμαζόμαστε καθημερινά για αυτήν τη συνάντηση και μελετάμε τις συμφωνίες για το αέριο που κάνουν οι Ρώσοι. Οι τιμές του αερίου είναι πάλι υψηλές και η Γερμανία τις αύξησε για τους καταναλωτές κατά 18,7%», είπε σχετικά.

Ξεκαθαρίζοντας ότι βασικό ζητούμενο είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των μεγαλοεπενδυτών, τόνισε ότι το θέμα των τιμών του αερίου «δεν αφορά μόνο πόσα θα πληρώνουν οι καταναλωτές και το αν το επίπεδο ζωής θα βελτιωθεί ή θα επιδεινωθεί, αλλά είναι ζήτημα προσέλκυσης επενδύσεων. Ποιον μπορείς να προσελκύσεις με τιμές αερίου τρεις φορές πάνω;».

Παράλληλα, η επίσκεψη Βούτσιτς στη Μόσχα πραγματοποιείται ενώ «φουντώνουν» οι διεργασίες και οι ανταγωνισμοί σε όλα τα καυτά «μέτωπα» των Δυτικών Βαλκανίων, μεταξύ άλλων σε Κόσοβο και Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Ο εκπρόσωπος της σερβικής κυβέρνησης στο Κόσοβο, Π. Πέτκοβιτς, δήλωσε ότι τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ αντιπροσωπειών από Βελιγράδι και Πρίστινα, επειδή «η Πρίστινα αρνείται να συζητήσει τη δημιουργία της Κοινότητας Σερβικών Δήμων», τονίζοντας ότι «αυτό το θέμα είναι το βασικότερο για μας». Ο Πέτκοβιτς υποστήριξε ακόμα ότι οι αρχές του Κοσόβου «στέλνουν μηνύματα που “σκοτώνουν” τον διάλογο, θέτουν υπό αμφισβήτηση όλα όσα έχουν επιτευχθεί έως τώρα».

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Α. Κούρτι, μιλώντας στον βρετανικό «Telegraph», σχολίασε ότι «οι Σέρβοι συμπεριφέρονται όπως η Γερμανία ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους: “Aν δεν μας ευχαριστήσετε, θα προκαλέσουμε κι άλλο πόλεμο”», παρατηρώντας ότι τα τελευταία χρόνια οι εξοπλιστικές δαπάνες της Σερβίας «εκτοξεύτηκαν στα ύψη».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έστειλε πρόσκληση στην Κοσοβάρα ομόλογό του Βιόσια Οσμάνι, για τη διαδικτυακή «Σύνοδο για τη Δημοκρατία» που θα γίνει 9 και 10 Δεκέμβρη, εκτιμώντας, όπως αναφέρει, …«την εταιρική σχέση μαζί σας για την οικοδόμηση δημοκρατικών κοινωνιών που θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιτρέπουν σε όλους να ευημερούν».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...