Μόσχα: Οι ενέργειες των ΗΠΑ οδηγούν σε αύξηση των πυρηνικών κινδύνων

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενεργούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ασφάλεια και τα συμφέροντα άλλων χωρών, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των πυρηνικών κινδύνων, ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στο Telegram τη Δευτέρα.

“Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ενεργούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ασφάλεια και τα συμφέροντα άλλων χωρών, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση των πυρηνικών κινδύνων. Τα βήματα των ΗΠΑ για περαιτέρω εμπλοκή σε μια υβριδική αντιπαράθεση με τη Ρωσία στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης είναι γεμάτη με απρόβλεπτη κλιμάκωση και άμεση στρατιωτική σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων», προειδοποίησαν οι Ρώσοι διπλωμάτες.

“Αυτό συμβαίνει υπό τις συνθήκες της στοχευμένης πορείας της Ουάσιγκτον προς την εξάρθρωση του μακροχρόνιου συστήματος ελέγχου και μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Η μονομερής αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF και η καταγγελία της συμμετοχής τους στη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών έχουν προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στο καθεστώς διαφάνειας και ελέγχου πυρηνικών πυραύλων», πρόσθεσαν.

«Η χώρα μας εκπληρώνει πιστά τις υποχρεώσεις της ως κράτος με πυρηνικά όπλα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση των πυρηνικών κινδύνων. Με πρωτοβουλία της Ρωσίας επιβεβαιώθηκε η αρχή του απαράδεκτου ενός πυρηνικού πολέμου σε διμερές επίπεδο. Η Συνθήκη START παρατάθηκε για περίοδο πέντε ετών. Ο διάλογος για τη στρατηγική σταθερότητα, που εξελισσόταν επιτυχώς πριν «παγώσει» από την Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, έχει ξεκινήσει πάλι», τόνισαν οι διπλωμάτες. Σημείωσαν ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι περίεργο να ακούγονται κατηγορίες για ανευθυνότητα, ιδίως από μια χώρα που το 1945 υπέβαλε τους φιλήσυχους πολίτες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι σε ατομικούς βομβαρδισμούς».

«Προτείνουμε στην Ουάσιγκτον να εξετάσει προσεκτικότερα τη δική της πυρηνική πολιτική αντί να κατηγορεί αβάσιμα χώρες των οποίων η κοσμοθεωρία δεν συμπίπτει με των ΗΠΑ», πρόσθεσε η ρωσική διπλωματική αποστολή.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...