Μόσχα: Προβοκάτσια στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια ετοιμάζει το Κίεβο

Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας - 6 μονάδες των 1000MW - Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας – 6 μονάδες των 1000MW – Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)

Για πυρηνικό εκβιασμό κατηγορεί η Μόσχα το Κίεβο εκτιμώντας ότι σχεδιάζει προβοκάτσια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αύριο Παρασκευή, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουκρανία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες,

«Οι προετοιμασίες του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει μια υψηλού προφίλ πρόκληση στον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Ουκρανία είναι πυρηνικός εκβιασμός», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής «Solovyov Live» την Πέμπτη.

Ανάφερε ότι «αυτό δεν είναι απλώς μια προβοκάτσια, αυτό είναι αυτό που καταδικάσαμε ως πυρηνικό εκβιασμό» και πρόσθεσε «μιλάμε για πυρηνική ενέργεια, ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος κρατείται όμηρος γιατί όλα αυτά βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης». 

Επίσης, σε ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει αναπτύξει “βαριά όπλα” μέσα ή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

,Υπογραμμίζουμε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει βαριά όπλα μέσα στον χώρο του (πυρηνικού) σταθμού και στις γύρω περιοχές. Μόνο μονάδες που εγγυώνται την ασφάλεια βρίσκονται εκεί», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του. «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», συνεχίζει.

Πηγή: TASS, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...