Μόσχα: Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ – Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα

Μόσχα: Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ - Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα
Φώτο Αρχείου / Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν

Στη Μόσχα θα βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μετά από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, σηματοδοτώντας την όλο και μεγαλύτερη συνεργασία των δύο χωρών απέναντι στο αντίπαλο ιμπεριαλιστικό κέντρο που συγκροτούν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. 

Η συνάντηση των δύο προέδρων θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο που η σύγκρουση στην Ουκρανία βρίσκεται σε τροχιά κλιμάκωσης και η Κίνα έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει για την ειρήνευση, διατηρώντας παράλληλα τη διπλωματική υποστήριξη προς τη Ρωσία.

Τον Φλεβάρη, έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το Πεκίνο δημοσίευσε ένα έγγραφο 12 σημείων, καλώντας τη Μόσχα και το Κίεβο σε «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις.

Σε άρθρο του στην κινεζική εφημερίδα «People’s Daily» που δημοσιεύεται σήμερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρετίζει «την επιθυμία της Κίνας να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην διευθέτηση» του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οι ρωσοκινεζικές σχέσεις έχουν φθάσει στο κορυφαίο σημείο της ιστορίας τους και συνεχίζουν να ενισχύονται», δηλώνει στο άρθρο ο Πούτιν. Η ποιότητα των σχέσεων ανάμεσα στην Μόσχα και το Πεκίνο «είναι υψηλότερη της ποιότητας των πολιτικών και στρατιωτικών ενώσεων της εποχής του Ψυχρού Πολέμου», αναφέρει στο άρθρο του ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ σε άρθρο του στο «RIA Novosti» και τη «Rossiyskaya Gazeta», αναφέρει ότι «οι σινο-ρωσικές σχέσεις αναπτύσσονται σύμφωνα με μια ξεκάθαρη ιστορική λογική και με μια ισχυρή εσωτερική κινητήρια δύναμη. Εδώ και δέκα χρόνια, η διμερής συνεργασία αναπτύσσεται δυναμικά σε όλα τα επίπεδα και εισέρχεται σε μια νέα εποχή με βήματα αυτοπεποίθησης».

Οι συνομιλίες στη Μόσχα θα αφορούν επίσης την «περαιτέρω ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχέσεων εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Ria Novosti»)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...