Μουντιάλ 2022: «Πολύ πιο ακριβείς και γρήγορες αποφάσεις με το ημιαυτόματο οφσάιντ» λέει ο Κολίνα

Οι αποφάσεις του VAR, όσον αφορά το οφσάιντ θα είναι πιο γρήγορες και ακριβείς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ μετά την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από τη FIFA τα τελευταία τρία χρόνια, δήλωσε την Παρασκευή (18/11) ο επικεφαλής των διαιτητών Πιερλουίτζι Κολίνα.

Η «ημιαυτόματη τεχνολογία οφσάιντ» θα κρίνει ακόμη και τις πιο αυστηρές αποφάσεις οφσάιντ, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συνέβαινε στο προηγούμενο σύστημα. Επιπλέον, μια τρισδιάστατη κινούμενη απόδοση της φάσης θα μεταδίδεται για τους φιλάθλους στο γήπεδο και στην τηλεόραση.

«Όλο αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε πιο γρήγοροι και ακριβείς όσον αφορά τις αποφάσεις των οφσάιντ», είπε ο Κολίνα προς τους δημοσιογράφους σε μια συνέντευξη Τύπου πριν από το τουρνουά.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, το να είμαστε πιο γρήγοροι δεν σημαίνει ότι θα έχουμε στιγμιαία αξιολόγηση του οφσάιντ. Θα είναι μικρότερη από τώρα, σίγουρα, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε απάντηση σε ένα… δευτερόλεπτο ή σε live συνθήκες. Ένα πράγμα που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι η τελική απόφαση ανήκει πάντα στους διαιτητές του αγώνα: Στο VAR, τον βοηθό διαιτητή βίντεο και στον διαιτητή που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο».

Δώδεκα κάμερες σε κάθε στάδιο θα παρακολουθούν 29 πόντους στο σώμα κάθε παίκτη και ένας αισθητήρας μέσα στην μπάλα του αγώνα θα στέλνει δεδομένα στην αίθουσα χειρισμών VAR, 500 φορές το δευτερόλεπτο για να επιτρέψει μια πολύ ακριβή εκτίμηση του πότε ακριβώς έγινε η πάσα.

Η νέα τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί σε δύο τουρνουά της FIFA και σε δοκιμαστικούς αγώνες σε όλα τα γήπεδα που φιλοξενούν αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Αναλύσαμε τα δεδομένα και το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό», δήλωσε ο Γιοχάνες Χόλτσμιουλερ διευθυντής τεχνολογίας και καινοτομίας της FIFA. «Είναι το πιο ακριβές εργαλείο υποστήριξης οφσάιντ αυτή τη στιγμή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...