Μπαγκλαντές: Προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον «μικροτραπεζίτη» Γιουνούς

Πολιτικές εξελίξεις δρομολογούνται στο Μπαγκλαντές, μετά τις πολύνεκρες διαδηλώσεις και συγκρούσεις που οδήγησαν στην παραίτηση της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα και τη διαφυγή της στην Ινδία τη Δευτέρα, ενώ χτες διαλύθηκε το κοινοβούλιο.

Ο αρχηγός του στρατού του Μπαγκλαντές, στρατηγός Ουάκερ-Ουζ-Ζάμαν συναντήθηκε χτες με επικεφαλής των φοιτητικών οργανώσεων που πρωταγωνίστησαν στις διαδηλώσεις, για να συζητήσουν τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης που θα διοργανώσει εκλογές.

Τελικά, ο πολιτικός αντίπαλος της Χασίνα, Μουχάμαντ Γιουνούς, γνωστός ως ο «μικροπιστωτής» τραπεζίτης, συμφώνησε να αναλάβει την ηγεσία της προσωρινής κυβέρνησης.

Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισαν οι ΗΠΑ, με τον εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, να χαιρετίζει την ανακοίνωση του στρατού πως προχωράει στη διαδικασία σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης.

Αλλωστε, ο Γιουνούς και η τράπεζά του (Grameen Bank) βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης το 2006, με το σκεπτικό ότι παρείχαν σε εκατομμύρια φτωχούς αγρότες μικρά δάνεια, κάτω των 100 δολαρίων, ενώ στις ΗΠΑ ο Γιουνούς έχει ιδρύσει το «μη κερδοσκοπικό» χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Grameen America, επιβεβαιώνοντας τους «δεσμούς» του με την αμερικανική πολιτική στην περιοχή.

Στη χώρα του, βέβαια, δεν είναι λίγοι όσοι καταγγέλλουν τους μικροδανειστές ότι χρεώνουν υπερβολικά υψηλά επιτόκια στους φτωχούς αγρότες, με τον Γιουνούς να απαντάει ότι τα επιτόκια είναι «πολύ χαμηλότερα» από τα επιτόκια των τραπεζών.

Στο Μπαγκλαντές, ο νέος πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά δικαστικών διώξεων για κατηγορίες που τις χαρακτηρίζει «κατασκευασμένες», ενώ έχει καταδικαστεί για παραβιάσεις του εργατικού δικαίου και για υπεξαίρεση 252,2 εκατ. τάκα από το ταμείο πρόνοιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών, που ο ίδιος είχε ιδρύσει.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας στην κρίση και στη μετάβαση στο Μπαγκλαντές, ο Μάθιου Μίλερ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «ο στρατός αντιστάθηκε στην πίεση να καταστείλει» τις διαδηλώσεις, σε αντίθεση με τη στάση που κράτησε σε προηγούμενες μαζικές κινητοποιήσεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χαλέντα Ζία απελευθερώθηκε χτες. Είχε καταδικαστεί το 2018 σε κάθειρξη 17 ετών για διαφθορά.

Τη Δευτέρα τουλάχιστον 109 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις, στην πιο αιματηρή μέρα από τις αρχές Ιούλη, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά των ποσοστώσεων στις προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε τουλάχιστον 409, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...