Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι θεωρεί δικαιολογημένη την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) στη Χάγη να εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την απόφαση αυτού του δικαστηρίου, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου.
Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του ΔΠΔ για τον Πούτιν, ο Μπάιντεν είπε: “Νομίζω ότι είναι δικαιολογημένη. Αλλά το ερώτημα είναι ότι δεν αναγνωρίζεται διεθνώς από εμάς”.
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την επερχόμενη συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ του Ρώσου ηγέτη και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ την επόμενη εβδομάδα, ο Μπάιντεν είπε: «Θα δούμε πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση».
Την Παρασκευή, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την Επίτροπο για τα Δικαιώματα των Παιδιών της Ρωσίας Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα. Η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε ότι μπορεί να είναι υπεύθυνοι «για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Σχολιάζοντας αυτή την απόφαση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. Με τη σειρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι οι αποφάσεις του ΔΠΔ δεν έχουν κανένα νόημα για τη Ρωσία, ενώ πιθανά εντάλματα σύλληψης είναι νομικά άκυρα.
Το ΔΠΔ δημιουργήθηκε με το Καταστατικό της Ρώμης το 1998. Δεν είναι μέρος του ΟΗΕ και έχει λόγο σε χώρες που έχουν επικυρώσει το καταστατικό. Στις χώρες που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη του καταστατικού περιλαμβάνονται η Ρωσία (υπογράφηκε αλλά δεν επικυρώθηκε), οι Ηνωμένες Πολιτείες (υπέγραψαν αλλά αργότερα αποχώρησαν) και η Κίνα (δεν υπέγραψε το καταστατικό). Το 2016, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα βάσει του οποίου η Ρωσία δεν θα γινόταν μέλος του ΔΠΔ. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το δικαστήριο αυτό «δεν δικαίωσε τις ελπίδες και δεν έγινε ένα πραγματικά ανεξάρτητο όργανο διεθνούς δικαιοσύνης».