Μπάιντεν: Ευρωπαϊκή περιοδεία ενίσχυσης του ευρωατλαντικού μπλόκ έναντι Κίνας – Ρωσίας

Μπάιντεν

Στην πρώτη περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στην Ευρώπη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στο επίκεντρο αυτής βρίσκεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους και να «αναθερμάνουν» το ευρωατλαντικό μπλοκ, συγκεντρώνοντας δυνάμεις στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με την Κίνα, και τη Ρωσία.

Από την πλευρά της ΕΕ, το στρατηγικό αυτό πλαίσιο της επίσκεψης Τζο Μπάιντεν ότι «Η Αμερική επέστρεψε» επανέλαβε χτες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, ενισχύοντας το κλίμα «αναθέρμανσης» της ευρωατλαντικής συμμαχίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ – ΕΕ στις 15/6 στις Βρυξέλλες.

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε και πάλι έναν πολύ ισχυρό εταίρο για την προώθηση της πολυμερούς προσέγγισης (…) μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με την κυβέρνηση Τραμπ», ανέφερε ο Μισέλ – βέβαια αυτή η «πολυμερής προσέγγιση» σημαίνει ένταση της επιθετικότητας από ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ, ενώ παραμένουν έντονες ενδοαστικές αντιθέσεις και εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ.

Κατά τον Μισέλ, η επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη θέτει το πλαίσιο της διατλαντικής συνεργασίας απέναντι σε «προκλήσεις» όπως η Κίνα και η Ρωσία. Σηματοδοτεί επίσης «μια αναγνώριση ότι απαιτείται μια παγκόσμια προσέγγιση για την επίλυση ζητημάτων, είτε πρόκειται για αλυσίδες εφοδιασμού για εμβόλια κατά της COVID-19, είτε για δικαιότερους εταιρικούς φόρους στην ψηφιακή εποχή», συνέχισε ο Μισέλ, αναφέροντας έτσι ορισμένα χαρακτηριστικά μέτωπα αντιπαράθεσης και διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ.

Επίσης, ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής του G7 μπορεί να αποτελέσει ένα «σημαντικό σημείο καμπής», «μια ευκαιρία να αντιμετωπιστεί η πίεση που δέχονται οι φιλελεύθερες δημοκρατίες» και να υιοθετηθεί «μια πιο προληπτική προσέγγιση μπροστά στην άνοδο της Κίνας και τη ρωσική επιθετικότητα».

Θυμίζουμε ότι σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, προετοιμάζονται οι διαδοχικές Σύνοδοι Κορυφής που πραγματοποιούν την επόμενη βδομάδα το G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία), το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ – ΕΕ, καθώς και η συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ – Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...