Μπάιντεν – Φον ντερ Λάιεν: Εμπορικές σχέσεις στο πλαίσιο ανταγωνισμού με Κίνα-Ρωσία

Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν- ΕΕ

Την περασμένη Παρασκευή οι Πρόεδροι των ΗΠΑ-ΕΕ, Τζο Μπάιντεν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχαν την πρώτη τους συνομιλία μετά την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Σε αυτήν, εξέφρασαν την «καλή θέληση» συνεργασίας, σε μια προσπάθεια ΕΕ και ΗΠΑ να δράσουν απο κοινού-παρά τις δικούς τους ανταγωνισμούς- για την υπεράσπιση των δικών τους μονοπωλίων, βρίσκοντας τους δικούς τους συμβιβασμούς μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, στοχεύοντας παράλληλα στην αποδυνάμωση της Κίνας, Ρωσίας. Συμβιβασμούς μεταξύ τους, που σκοντάφτουν φυσικά σε βασικές αντιθέσεις σε μια σειρά μέτωπα σε συνθήκες διεθνών ανακατατάξεων και ραγδαίας ανόδου της Κίνας.

Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να ανασταλούν για 4 μήνες οι εκατέρωθεν δασμοί που είχαν επιβληθεί μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των μονοπωλίων αεροναυπηγικής «Boeing» – «Airbus». Η υπόθεση αφορούσε αλληλοκατηγορίες για «παράνομες» κρατικές επιδοτήσεις.

Πρόκειται για ένα «εξαιρετικό νέο για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, και ένα πολύ θετικό μήνυμα για την οικονομική μας συνεργασία τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τις διαφορές τους στην αεροναυπηγική βιομηχανία συνεχίζονται.

Ως προς το «μέλλον της οικονομικής μας σχέσης», η ΕΕ προτείνει τη σύσταση Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας σε υπουργικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην καινοτομία, κυρίως από τη ραγδαία ανερχόμενη Κίνα. «Θα είναι το βασικό φόρουμ για την οικοδόμηση της διατλαντικής τεχνολογικής συμμαχίας μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. Θυμίζουμε οτι τα προηγούμενα χρόνια «πάγωσαν» οι συζητήσεις για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων.

Απο την πλευρά του, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη θέληση των ΗΠΑ για αποκατάσταση και αναζωογόνηση της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – ΕΕ στη βάση «κοινών αξιών μεταξύ των μεγαλύτερων εταίρων παγκοσμίως σε εμπόριο και επενδύσεις».

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ΕΕ και ΗΠΑ συμφώνησαν να συντονίσουν ενέργειες για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Από την πλευρά της ΕΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας (…) να υποστηρίξουμε τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και την ευημερία στο πλαίσιο ενός ταχέως μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος» και «να βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ», ενώ τόνισε οτι «μοιραζόμαστε μια στρατηγική προοπτική για τη Ρωσία» και ότι είναι ανάγκη «να συντονίσουμε στενά τις πολιτικές στην Ανατολική Ευρώπη ειδικότερα».

Σχετικά με την πανδημία, οι δύο πλευρές ανέφεραν πως ΕΕ και ΗΠΑ είναι σημαντικοί παραγωγοί εμβολίων και η πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία στη Ρώμη (21/5), με αντικείμενο την καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών. Ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν, καλωσόρισε την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα επιστρέψουν στη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.

Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για την κλιματική αλλαγή, Τζον Κέρι, συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ενόψει διεθνούς Συνόδου Κορυφής για το κλίμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη στη Σκοτία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...