Μπάιντεν: Καλωσορίζει τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας και βασικό σύμμαχο εναντίον της Κίνας

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Γιοσιχίντε Σούγκα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, καλωσορίζει τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιοσιχάιντ Σούγκα, την Παρασκευή ως τον πρώτο ξένο ηγέτη που επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο του, υπογραμμίζοντας τον κεντρικό ρόλο του Τόκιο στη στρατηγική των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της πρόκλησης “της αυξανόμενης επιθετικότητας της Κίνας”.

Η μονοήμερη σύνοδος κορυφής αναμένεται να αποφέρει βήματα διαφοροποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού που θεωρούνται υπερβολικά εξαρτημένα από την Κίνα και δέσμευση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ιαπωνία για συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για εναλλακτικές λύσεις στο δίκτυο 5G της κινεζικής εταιρείας Huawei, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν και ο Σούγκα αναμένεται επίσης να συζητήσουν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ και στο Σιντζιάνγκ, ανέφερε ο αξιωματούχος. Η διάσκεψη κορυφής αναμένεται να αποδώσει επίσημη δήλωση για την Ταϊβάν.

Θα είναι η πρώτη κοινή δήλωση σχετικά με την Ταϊβάν από Αμερικανούς και Ιάπωνες ηγέτες από το 1969, αλλά φαίνεται πιθανό να υπολείπεται από αυτό που ελπίζει η Ουάσινγκτον.

Σε δήλωση μετά από συνάντηση αξιωματούχων ΗΠΑ-Ιαπωνίας τον Μάρτιο, οι δύο πλευρές “υπογράμμισαν τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν” και μοιράστηκαν “σοβαρές ανησυχίες” για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ και στο Σιντζιάνγκ.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι και οι δύο χώρες, ενώ δεν θέλουν να αυξήσουν τις εντάσεις ή να προκαλέσουν την Κίνα, προσπαθούν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η αποστολή πολεμικών αεροπλάνων του Πεκίνου στη ζώνη αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν ήταν ασυμβίβαστη με τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Ένας Ιάπωνας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν είχε αποφασιστεί αν θα υπάρξει κοινή δήλωση και δύο Ιάπωνες νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματος που είναι εξοικειωμένοι με τις συζητήσεις, παρουσιάστηκαν διχασμένοι σχετικά με το αν ο Σούγκα πρέπει να προχωρήσει δήλωση για την Ταϊβάν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα “επιμείνει η Ιαπωνία να προσχωρήσει σε κάθε πτυχή της προσέγγισής της (Ουάσινγκτον)” και πρόσθεσε:

“Αναγνωρίζουμε επίσης τους βαθείς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας και ο πρωθυπουργός Suga θέλει να ακολουθήσει μια προσεκτική πορεία, και το σεβόμαστε.”

Με την πρώτη του προσωπική σύνοδο κορυφής με τον Suga, και μια άλλη προγραμματισμένη με τη Νότια Κορέα τον Μάιο, ο Μπάιντεν εργάζεται για να επικεντρωθεί στον Ινδο-Ειρηνικό για τη διαχείριση της αυξανόμενης δύναμης της Κίνας, την οποία θεωρεί ως το κρίσιμο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της εποχής.

Ελπίζει να ενεργοποιήσει κοινές προσπάθειες με την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία, στο πλαίσιο της Quad, καθώς και με τη Νότια Κορέα, για να αντιμετωπίσει τόσο την Κίνα όσο και τον μακροχρόνιο εχθρό των ΗΠΑ τη Βόρεια Κορέα, και το ολοένα και πιο απειλητικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Προσβλέπει σε μια ευαίσθητη πράξη εξισορρόπησης, δεδομένης της οικονομικής σχέσης της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας με την Κίνα και τις παγωμένες σχέσεις μεταξύ Σεούλ και Τόκιο.

Ο Σούγκα δήλωσε πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον ότι ελπίζει να οδηγηθεί η ηγεσία των ΗΠΑ-Ιαπωνίας στη δημιουργία ενός «ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού» και να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Μπάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και ο Καναδάς έχουν επιβάλει κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους για φερόμενες καταχρήσεις στο Σιντζιάνγκ και ορισμένοι Ιάπωνες νομοθέτες πιστεύουν ότι το Τόκιο πρέπει να υιοθετήσει το δικό του νόμο επιτρέποντάς του να κάνει το ίδιο, ακόμη και όταν τα ιαπωνικά στελέχη ανησυχούν για μια κινεζική αντίδραση.

Πηγή: reuters.com

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...