Μπάιντεν – Μέρκελ: Επίτευξη συμβιβασμών για σοβαρές διαφορές με το βλέμμα σε Ρωσία – Κίνα

Πηγή φώτο: Twitter

Η επίτευξη συμβιβασμών για τις σοβαρές διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου, όπως ο αγωγός «Nord Stream 2», τα ζητήματα του εμπορίου, οι περιορισμοί που η αμερικανική πλευρά διατηρεί σε ταξίδια προς και από την Ευρώπη, η ενίσχυση του ΝΑΤΟ, προκειμένου να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο ενάντια στη Ρωσία και στην Κίνα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

«Είμαστε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι, για να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», είπε ο Μπάιντεν, μετά τη συνάντηση. Πρόσθεσε πως «καλοί φίλοι μπορούν να διαφωνούν» για ένα έργο όπως ο «Nord Stream 2» και ότι και οι δύο ζήτησαν από τις ομάδες τους να εξετάσουν πρακτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι χώρες στον αγωγό εάν αποδυναμωθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ο Μπάϊντεν επαναδιατύπωσε τις ανησυχίες του στην Γερμανίδα καγκελάριο αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που θα μεταφέρει ποσότητες από ρωσικά κοιτάσματα στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά και ο οποίος, όπως φοβάται η Ουάσιγκτον, θα αυξήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Και ενώ διατύπωσα ξανά τις ανησυχίες μου για τον “Nord Stream 2”, η καγκελάριος Μέρκελ και εγώ είμαστε απολύτως ενωμένοι στην πεποίθησή μας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως όπλο για να εξαναγκάζει ή να απειλεί τους γείτονές της», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Μέρκελ ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η Γερμανία έχει διαφορετικές απόψεις από τις ΗΠΑ αναφορικά με τον αγωγό. Ωστόσο, σημείωσε ότι το Βερολίνο θεωρεί την Ουκρανία ως μια χώρα διαμετακόμισης, δίνοντας τις απαραίτητες εγγυήσεις για τον ρόλο του Κίεβου στη διανομή Ενέργειας στην Ευρώπη. Επίσης δήλωσε ότι υπάρχει ένας «αριθμός εργαλείων» που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, εάν η Ρωσία δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την Ουκρανία αναφορικά με τον αγωγό.

Για την Κίνα, ο Μπάϊντεν ισχυρίστηκε ότι και οι δύο χώρες «θα υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αρχές και τα οικουμενικά δικαιώματα» όταν βλέπουν την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να εργάζεται για να υπονομεύσει μια «ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία», όπως υποστήριξε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Sputnik»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...