Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ χρειάζονται την Πολωνία, όσο το ΝΑΤΟ χρειάζεται τις ΗΠΑ

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, απειλές για στρατιωτική απάντηση σε ενδεχόμενη ρωσική επίθεση εναντίον χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και συνέχιση της αποστολής όπλων στην Ουκρανία προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πολωνία.

Το ΝΑΤΟ είναι «ισχυρότερο από ποτέ», «έναν χρόνο μετά» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δήλωσε ο Μπάιντεν εκφράζοντας για άλλη μια φορά την «αταλάντευτη στήριξη» στο Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα υπογράμμισε πολλές φορές ότι, χάρη στον Τζο Μπάιντεν, «βλέπουμε ότι η Αμερική είναι ικανή να διαφυλάττει την παγκόσμια τάξη».

Αλλά και ο Μπάιντεν εξήρε τον ρόλο της Πολωνίας στην ενίσχυση της Ουκρανίας και στη «διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας» και είπε πως οι σχέσεις με την Πολωνία αποτελούν «κορυφαία προτεραιότητα για τις ΗΠΑ».

«Οι ΗΠΑ χρειάζονται την Πολωνία και το ΝΑΤΟ, όσο το ΝΑΤΟ χρειάζεται τις ΗΠΑ», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Η Πολωνία είναι «κρίσιμος παίκτης», «κρίσιμος κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και, είναι μια ισχυρή φωνή μέσα στη δυτική προσπάθεια διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν ρωγμές, ότι η Δύση και ο μεγαλύτερος συνασπισμός εθνών συγκρατούνται σθεναρά για όσο χρόνο χρειαστεί», σχολίασε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η Ρωσία δεν θα καταφέρει ποτέ να επιτύχει τις επιδιώξεις της στην Ουκρανία και υποστήριξε ότι η Δύση «δεν εξυφαίνει» σχέδια επίθεσης κατά της Ρωσίας.

Ανέφερε επίσης  ότι ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον χώρας μέλους του ΝΑΤΟ θα πυροδοτούσε μια ισχυρή στρατιωτική απάντηση. «Κάθε μέλος του ΝΑΤΟ το γνωρίζει και η Ρωσία το γνωρίζει επίσης: μια επίθεση εναντίον ενός (μέλους) είναι επίθεση εναντίον όλων. Είναι ιερός όρκος να υπερασπιστώ κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Οι ΗΠΑ και οι «σύμμαχοι» θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, είπε ο Μπάιντεν, αλλά και θα αναγκάσουν τους υπεύθυνους για αυτό τον πόλεμο «να λογοδοτήσουν».

«Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία: Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία θα είναι ακλόνητη, το ΝΑΤΟ δεν θα διχαστεί», είπε ο Μπάιντεν,

Καθόλου τυχαία και προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην «εξαιρετική βαρβαρότητα ρωσικών δυνάμεων και μισθοφόρων» λέγοντας ότι έχουν διαπράξει «φρικαλεότητες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στα οποία κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια.

«Η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ νίκη για τη Ρωσία» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ αντέστρεψε τις κατηγορίες του Ρώσου προέδρου ότι το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας πως «αυτός ο πόλεμος δεν είναι ποτέ αναγκαιότητα. είναι τραγωδία. Ο Πρόεδρος Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο».

Επίσης απευθύνθηκε προς τον ρωσικό λαό λέγοντας πως η Δύση «δεν σχεδίαζε να επιτεθεί στη Ρωσία όπως είπε σήμερα ο Πούτιν».

Αύριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει συνάντηση στη Βαρσοβία με τους «Εννέα του Βουκουρεστίου», τους ηγέτες εννέα χωρών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Δείτε ακόμα...