Μπάιντεν: Προτείνει νέα ενίσχυση στα μονοπώλια

Μπάιντεν Αθήνα
Φώτο αρχείου / Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου. / Πηγή: Eurokinissi

Προτάσεις στήριξης στα μεγάλα μονοπώλια της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και της μεταποίησης περιελάμβανε το βασικό περίγραμμα των προτεραιοτήτων του νεοεκλεγέντος Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ στις 20 Γενάρη, όπως το παρουσίασε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Αναφέρθηκε σε τρισεκατομμύρια δολάρια ως νέα «βοήθεια» λέγοντας πως έχει βασικό στόχο τον έλεγχο της πανδημίας στη χώρα και τη μείωση της ανεργίας που βρίσκεται γύρω στο 6,9%. Επανέλαβε τη στήριξή του σε εργοδοτικά συνδικάτα που στήριξαν την υποψηφιότητά του (όπως το AFL-CIO), με τα οποία είχε αργότερα τηλεδιάσκεψη η νέα αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, όπως επίσης και με διευθύνοντες συμβούλους της αυτοκινητοβιομηχανίας «General Motors» και του τεχνολογικού μονοπωλίου της «Microsoft».

Ο Μπάιντεν κατέστησε υπεύθυνη για τυχόν καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των Αμερικανών την κυβέρνηση Τραμπ επειδή αντιστέκεται στις κρούσεις για συνεργασία κατά το λεγόμενο «μεταβατικό διάστημα» από την παλιά στη νέα κυβέρνηση. «Θα πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην άρνηση του Προέδρου Τραμπ να συνεργαστεί με το επιτελείο συνεργατών του κατά τη μεταβατική περίοδο.

Κατά τ’ άλλα, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε εκσυγχρονισμό των (σε αρκετά σημεία πεπαλαιωμένων) υποδομών των ΗΠΑ σε διάφορους τομείς λέγοντας παράλληλα πως «ήρθε η ώρα να ανταμείψουμε τη δουλειά, όχι μόνο τον πλούτο». «Ο μόνος τρόπος για να τα κάνουμε αυτά είναι να συνεργαστούμε όλοι μαζί!», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια θύμισε τον Πρόεδρο Τραμπ, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του «δεν θα υπογράψει συμβόλαια με καμία εταιρεία που δεν κατασκευάζει τα προϊόντα της στην Αμερική». «Οι Αμερικανοί μάς έδωσαν την εντολή διακυβέρνησης για να συνεργαστούμε μαζί όλοι οι Αμερικανοί!», κατέληξε.

Χτες, η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» διαπίστωνε «τις σημαντικές ζημιές που επιφέρει στην οικονομία η πανδημία». Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης στην καπιταλιστική κρίση που εκδηλώνεται, και αυτοί  που την πληρώνουν είναι τα εκατομμύρια των εργαζομένων που μένουν άνεργοι.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...