Μπάιντεν: Στις 31 Αυγούστου η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν

Πηγή φώτο: Twitter

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσινγκτον «πέτυχε τους στόχους της» στη χώρα αυτή, όσον αφορά τον αγώνα της κατά της τρομοκρατικής απειλής.

Οι ΗΠΑ δεν πήγαν στο Αφγανιστάν, πριν από είκοσι χρόνια «για να οικοδομήσουν ένα έθνος», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι αυτό «είναι ευθύνη των ίδιων των Αφγανών». Προέτρεψε τους Αφγανούς ηγέτες «να ενωθούν» αλλά και τις γειτονικές χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Παρά την αποχώρηση, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για την απελευθέρωση των Αμερικανών που κρατούνται αιχμάλωτοι στο Αφγανιστάν.
«Τερματίζουμε τον μακρύτερο πόλεμο της Αμερικής», συνέχισε ο Μπάιντεν, τονίζοντας: «Δεν θα στείλω άλλη μια γενιά Αμερικανών να πολεμήσει στο Αφγανιστάν».

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν έκτιμούν ότι η αφγανική κυβέρνηση θα καταρρεύσει μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και είναι «εξαιρετικά απίθανο» να καταλάβουν οι Ταλιμπάν όλο το Αφγανιστάν, συνέχισε. Οι Ταλιμπάν «δεν είναι ο στρατός του Βόρειου Βιετνάμ» και δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε ελικόπτερα να περισυλλέγουν ανθρώπους από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ναι, οι Ταλιμπάν δεν έχουν καμιά σχέση με τον ηρωϊκό λαό του Β. Βιετνάμ, που πέταξε τους ιμπεριαλιστές έξω απο την χώρα και πήρε την εξουσία απο την αστική τάξη.

Ναι, αυτός ο ηρωϊκός λαός, δεν πολεμούσε για το ποια μονοπώλια, ποια τμήματα της αστικής τάξης και κράτη θα ληστεύσουν τον πλουτοπαραγωγικό πλούτο της χώρας τους, το αντίθετο έκαναν.

Τους τσάκισαν!

Τους αφιερώνουμε δυο απο τα αρκετά και γνωστά αντιπολεμικά rock τραγούδια της εποχής. Το Paint it black των Rolling Stones, και το Riders of the storm των Doors.

Με πληροφορίες από: protothema.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...