Μπαράζ απολύσεων σε μεγάλα μονοπώλια

Κτίριο της πολυεθνικής εταιρίας Google στο Chelsea της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ / 2023
Φώτο Αρχείου / Κτίριο της πολυεθνικής εταιρίας Google στο Chelsea της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ / 2023

Την ώρα που αστικά επιτελεία προβάλλουν εκτιμήσεις για μια «ηπιότερη» οικονομική ύφεση σε σχέση με αυτήν που ανέμεναν έως και πριν λίγους μήνες, όλο και περισσότερα μεγάλα μονοπώλια ανακοινώνουν ένα μπαράζ χιλιάδων απολύσεων, με στόχο τη θωράκιση της κερδοφορίας τους, τη μετακίνηση κεφαλαίων σε πιο κερδοφόρα πεδία κ.ο.κ.

Στις διαδοχικές δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων σε μονοπώλια των νέων τεχνολογιών («Google», «Amazon», «Meta», «Salesforce», «Twitter» κ.α.) προστέθηκαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο και οι 3.900 απολύσεις εργαζομένων της ΙΒΜ (περίπου 1% επί του συνόλου του προσωπικού), με την εργοδοσία να επικαλείται την «αλλαγή στρατηγικής του ομίλου». Στη συνέχεια ανώτερο στέλεχος της εταιρείας ανακοίνωσε πως η απόφαση των απολύσεων «σχετίζεται εξολοκλήρου με την ανεξαρτητοποίηση της Kyndryl και την ανεξαρτητοποίηση της δραστηριότητάς μας στον τομέα της Υγείας» και όχι «με τις επιδόσεις του 2022 ή τις προβλέψεις για το 2023».

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό μονοπώλιο χημικής βιομηχανίας «Dow Inc.» ανακοίνωσε ότι προχωρά στην περικοπή περίπου 2.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, επικαλούμενη τη μείωση της κερδοφορίας της στο 4ο τρίμηνο του 2022 (στα 46 σεντ ανά μετοχή, έναντι 1,11 δολαρίων ανά μετοχή έναν χρόνο πριν). Ως αιτία στη μείωση των κερδών καταγράφεται το αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω των αυξημένων τιμών της Ενέργειας και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα που επιβάρυναν τη ζήτηση προϊόντων της «Dow».

Την Τετάρτη, η Bank of America σε σχετική έκθεσή της εκτίμησε πως διακρίνει «μαύρα» σύννεφα στον τομέα της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2023 προβλέπει πως ο ρυθμός των απωλειών στην αμερικανική αγορά εργασίας θα κυμανθεί στις 175.000 θέσεις εργασίας τον μήνα.

Στο μεταξύ, χιλιάδες νέες απολύσεις σχεδιάζει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» στη Γερμανία, αυτή τη φορά στο εργοστάσιο της Κολωνίας, σύμφωνα με το γερμανικό συνδικάτο IG Metall.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, η «Ford» θέλει να καταργήσει έως 3.200 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Κολωνίας, που από το 1979 κατασκευάζει το μοντέλο «Fiesta» και σήμερα απασχολεί 15.000 εργαζόμενους. Οι περικοπές αφορούν κυρίως διοικητικές θέσεις, καθώς και το κέντρο ερευνών και σχεδιασμού. Στο μέλλον ο σχεδιασμός των νέων μοντέλων της «Ford» θα γίνεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό μονοπώλιο λογισμικού SAP ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπή περίπου 2,5% του εργατικού δυναμικού της.

Κι αυτό παρότι η SAP παρουσίασε αυξημένα λειτουργικά κέρδη στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, στα 2,58 δισ. ευρώ από τα 2,47 δισ. του προηγούμενου έτους… Για το 2023, μάλιστα, η SAP αναμένει τα λειτουργικά κέρδη να αυξηθούν στο εύρος του 10% έως 13% σε σταθερό νόμισμα και τα έσοδά της από το cloud κατά 22% με 25%.

Δείτε ακόμα...