Μπλεγμένος ο ελληνικός λαός στη φωτιά του πολέμου

Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία - Βολή πυροβολικού
Φώτο Αρχείου / Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία – Βολή πυροβολικού

Η φωτιά του πολέμου καίει εδώ και 15 μήνες στην Ευρώπη, με τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσία, να συγκρούονται ανελέητα στην Ουκρανία, ενώ ο κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης, ακόμη και ενός πυρηνικού ολέθρου, μεγαλώνει. Τα μεγάλα θύματα είναι ο ουκρανικός και ο ρωσικός λαός, όμως όλα τα καπιταλιστικά κράτη – οι ΗΠΑ, τα ευρωπαϊκά και ασιατικά κράτη – δεν κρύβουν ότι προετοιμάζονται και εξοπλίζονται για κάτι «μεγαλύτερο». Θύματα είναι και οι λαοί της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οι κυβερνήσεις τους, «συντηρητικές» ή «σοσιαλδημοκρατικές», συμμετέχοντας ενεργά στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό, πολλαπλασιάζουν τις αμυντικές δαπάνες, διοχετεύουν δισεκατομμύρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι ζωές μας, οι λαϊκές ανάγκες «σβήνονται» και πάλι για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς των «λίγων», των μονοπωλιακών ομίλων.

Η αστική τάξη της Ρωσίας δηλώνει αποφασισμένη να «κλειδώσει» τα συμφέροντά της στην Ουκρανία, την ώρα που το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο κλιμακώνει βήμα βήμα την πιο άμεση εμπλοκή του στον πόλεμο. Σήμερα – μετά από ατελείωτα στρατιωτικά πακέτα δεκάδων δισ. δολαρίων βαρέος εξοπλισμού – έχουν δρομολογηθεί η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και η παράδοση τέτοιων μαχητικών στο Κίεβο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας και γενίκευσης έτσι του πολέμου. Μάλιστα, δεν κρύβουν ότι η παράδοση των δυτικών μαχητικών είναι μια «επένδυση» για το μέλλον, καθώς ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στην Ανατολική Ευρώπη θα εντείνεται ακόμη και μετά από μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλη αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για να δεθεί η Ουκρανία στο ευρωατλαντικό «άρμα», να μετατραπεί σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος, ακόμη κι αν η συνέχιση της σύγκρουσης ή μια «παγωμένη» σύγκρουση δεν επιτρέπει τώρα την τυπική ένταξη. Συζητιέται να υπογραφούν πολυμερείς ή διμερείς συμφωνίες για «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλα δυτικά κράτη. Αυτές οι συμφωνίες θα αποτελέσουν «κόμβους» μεγαλύτερης εμπλοκής, νέας κλιμάκωσης, νέων κινδύνων επέκτασης της σύγκρουσης. Θα παρθούν αποφάσεις για βαρύτερους, δυτικού τύπου εξοπλισμούς στο Κίεβο με στόχο να μετασχηματιστούν οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα.

Από την πλευρά της, η Ρωσία θωρακίζει τις δικές της «συμμαχίες». Ενδεικτικά, χτες, υπογράφηκε το έγγραφο για ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Οι δε επιθέσεις «Ουκρανών μαχητών» σε ρωσικό έδαφος, στο Μπέλγκοροντ και αλλού, με δυτικά όπλα – όπως τονίζει η Μόσχα – προμηνύουν ακόμη πιο σκληρή αντιμετώπιση.

Αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη, η γεωστρατηγική θέση της Ουκρανίας είναι πολύ καθοριστική στη λεγόμενη «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας», στον πολύχρονο γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΝΑΤΟ – Ρωσίας για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, για τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων από την Ασία προς την Ευρώπη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό ΗΠΑ – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Επιπλέον, ιδιαίτερα τα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας – που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα από το 2014 – είναι από τα πιο πλούσια σε ορυκτά στην Ευρώπη. Για όλα αυτά ρίχνονται οι λαοί στην «κρεατομηχανή» του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ενώ η σύγκρουση όχι μόνο δεν καταλαγιάζει αλλά κλιμακώνεται. Ηδη η αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας οξύνεται επικίνδυνα σε Μολδαβία και Γεωργία.

Αναπόσπαστο μέρος αυτής της μεγάλης εικόνας των συγκρούσεων, των ανταγωνισμών και σχεδιασμών είναι και η Ελλάδα. Για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις μετατρέπουν τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο και σε στρατιωτικό κόμβο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων, η κυβέρνηση της ΝΔ συμμετέχει στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, ενώ πλήρως συντονισμένοι είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου στα ζητήματα που θα τεθούν στην ερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με βασικό αυτό της Ουκρανίας. Οι κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μεγαλώνουν και οι εξελίξεις γύρω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου στις εκλογές: Με ισχυρό ΚΚΕ να δυναμώσει η πάλη για απεμπλοκή της χώρας, να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις, να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από τις ΝΑΤΟικές αποστολές. Να δυναμώσει η προοπτική της αποδέσμευσης από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, σημαδεύοντας την αιτία όλων των κακών για τους λαούς, που είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του.

Αναδημοσίευση από τη στήλη “Αποκαλυπτικά” του Ριζοσπάστη

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...