Μπλίνκεν: «Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ»

Τη διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί «εντέλει» στο ΝΑΤΟ έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετά το τέλος της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η υποστήριξη προς το Κίεβο παραμένει «σταθερή» μεταξύ των κρατών-μελών της λυκοσυμμαχίας.

«Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Σκοπός μας στη Σύνοδο Κορυφής είναι να βοηθήσουμε να γεφυρώσουμε αυτήν την ένταξη», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπίντεν στοχεύει να πετύχει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ουκρανικής κυβέρνησης, αλλά και την αδιάκοπη ροή όπλων και οπλικών συστημάτων. 

Προχθές ο Αντ. Μπλίνκεν επισκέφτηκε τη Γαλλία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Εμ. Μακρόν και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, μεταξύ άλλων και για την Ουκρανία. Από το Παρίσι ανέφερε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μια «κρίσιμη στιγμή» στον πόλεμό της με τη Ρωσία και χρειάζεται επειγόντως μεγαλύτερη στήριξη από τη Δύση.

Εξέφρασε δε τη δυσφορία του για το αδιέξοδο στο Κογκρέσο με επίκεντρο την πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο. «Είναι απολύτως απαραίτητο να δώσουμε στους Ουκρανούς αυτό που συνεχίζουν να χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους, ειδικά όσον αφορά πυρομαχικά και αντιαεροπορική άμυνα», δήλωσε.

«Για αυτό ακριβώς το αίτημα για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέβαλε στο αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να ικανοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...