Μπλίνκεν και Λεντριάν συζήτησαν για την «ανησυχητική στρατιωτική δραστηριότητα» της Ρωσίας

ΗΠΑ - Άντονι Μπλίνκεν
Φώτο Αρχείου / Άντονι Μπλίνκεν / Πηγή: TWITTER

Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της γαλλικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν και Ζαν-Ιβ Λεντριάν, συζήτησαν το Σάββατο για την «ανησυχητική ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα» γύρω από την Ουκρανία, μετά την ανάπτυξη ισχυρών ρωσικών δυνάμεων στα Ρωσοουκρανικά σύνορα.

Αναφέρθηκαν στις «πληροφορίες που κάνουν λόγο για ανησυχητικές ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία και κοντά σε αυτή» και υπενθύμισαν την «ατσάλινη δέσμευσή τους στην προστασία της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του χθες Κυριακή.

Η Γαλλία ήδη προειδοποίησε την Παρασκευή τη Ρωσία εναντίον κάθε «νέας επίθεσης εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» μετά την ανάπτυξη των δυνάμεων. Η Ουάσινγκτον εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και προειδοποίησε τη Μόσχα εναντίον κάθε εισβολής.

Η Ρωσία προσάρτησε την Ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Στην ανατολική Ουκρανία επίσης μαίνεται από την ίδια χρονιά σύρραξη ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες και τον στρατό. Η Ρωσία κατηγορείται από το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις πως υποστηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά τους αυτονομιστές, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 100.000 ρώσοι στρατιωτικοί κοντά στα σύνορα με τη χώρα του, διευκρινίζοντας πως δυτικές κυβερνήσεις μοιράστηκαν με τη δική του πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, οι κ.κ. Μπλίνκεν και Λεντριάν συζήτησαν επίσης σχετικά με τις συνεχιζόμενες «κοινές προσπάθειες» με σκοπό να περισωθεί η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Τα βουβάλια τσακώνονται… οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί αμφότερα ίδιοι στους αντίπαλους. Εξίσου ίδια και η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ,ΗΠΑ, Ρωσίας στην περιοχή. Εγχώριες αστικές τάξεις όπως Γαλλία, Ουκρανία, αλλά και η ελληνική, μοχθούν για την δική τους αναβάθμιση στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών τους.

Και οι λαοί σε κίνδυνο…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...