Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα γίνουν η «ηγέτιδα» χώρα σε ό,τι αφορά την εγγύηση της παγκόσμιας πρόσβασης στα εμβόλια

βέλγιο κορονοϊός

Οι ΗΠΑ θα γίνουν τους επόμενους μήνες η «ηγέτιδα» χώρα σε ό,τι αφορά την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, έπειτα από τις πρώτες παραδόσεις στο Μεξικό και στον Καναδά, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν,στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των μονοπωλίων της φαρμακοβιομηχανίας που διαρκώς εντείνεται. Ενας ‘πόλεμος’ των εμβολίων που συνδέεται άρρηκτα και με τους γεωπολιτικούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, το ‘χτύπημα’ του αντίπαλου.

Ο ανταγωνισμός αυτός, σχετίζεται και με την αντίστοιχη δράση των Κίνα και Ρωσία, οι οποίες πολλαπλασιάζουν τις ανακοινώσεις για τις παραδόσεις δόσεων εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Η Ουάσινγκτον, η οποία έχει ιδίως στη διάθεσή του δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο, προς το παρόν, δεν έχει λάβει άδεια επείγουσας χρήσης από τους αμερικανούς εποπτικούς φορείς, ανακοίνωσε συμφωνίες για την προμήθεια 2,5 εκατ. δόσεων στο Μεξικό και 1,5 εκατ. στον Καναδά.

«Προβλέπω ότι αφού συνεχίσουμε και εμβολιάσουμε όλο τον αμερικανικό πληθυσμό, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ακόμη περισσότερα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια ψηφιακής συζήτησης με δημοσιογράφους που είναι διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ. «Μέσα στους επόμενους μήνες είμαι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν η ηγέτιδα δύναμη που εγγυάται την πρόσβαση σε εμβόλια (για τον νέο κορονοϊό) σε όλο τον κόσμο», διαβεβαίωσε ο κ. Μπλίνκεν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε χθες Δευτέρα ότι το 90% των αμερικανών ενηλίκων θα μπορούν να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου τους για τον νέο κορονοϊό μέσα σε τρεις εβδομάδας σε όλη την επικράτεια.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θύμισε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον συνεισέφερε ποσό δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων στον COVAX, τον μηχανισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με σκοπό να εγγυηθεί την προμήθεια εμβολίων στις χώρες με τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, ενώ έχει δεσμευτεί να συμβάλλει άλλα δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτόν ως το 2022 «στο μέτρο που και οι άλλες χώρες θα αυξήσουν τη δική τους συμμετοχή».

Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία που ανακοίνωσαν στα μέσα Μαρτίου ο Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας, με σκοπό την παραγωγή ενός δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων με ιαπωνική και αμερικανική χρηματοδότηση από ινδική φαρμακευτική βιομηχανία με αυστραλιανή εφοδιαστική υποστήριξη για να διανεμηθούν κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία. Σε μια περιοχή όπου ‘κινείται’ το εμβόλιο των Κινεζικών κυρίως μονοπωλίων…

Εξάλλου, η πρωτοβουλία αυτή παρουσιάστηκε από την αμερικανική πλευρά ως χειροπιαστή κίνηση για να αντιμετωπιστεί η Κίνα.

Ένας μονοπωλιακός ανταγωνισμός για τα τεράστια κέρδη που θα τους αποφέρει το εμβόλιο, δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση την ικανοποίηση ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της υγείας στους λαούς. Αντίθετα, μπορεί το εμβόλιο να λειτουργήσει θετικά στην κατ΄αρχήν απόκρουση της πανδημίας, όμως οι ασθένειες, οι ελλείψεις φροντίδας της υγείας, θα υπάρχουν ακριβώς για τον ίδιο λόγο : η εμπορευματοποίησή τους, είναι ο μοχλός για την κερδοφορία του κεφαλαίου στον κλάδο φαρμάκου-υγείας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...