Μπορέλ: Η ΕΕ δεν έχει τους πόρους ούτε την εξουσία να αντιμετωπίσει τις υβριδικές επιθέσεις από Κίνα

Ζοζέπ Μπορέλ / Πηγή: Eurokinissi

Η υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει τους πόρους ούτε την εξουσία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις υβριδικές επιθέσεις που προέρχονται από την Κίνα, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων Josep Borrell.

“Σήμερα, δεν έχουμε εντολή να μελετήσουμε την παραπληροφόρηση σχετικά με την Κίνα”, δήλωσε ο Μπορέλ, ο οποίος ηγείται την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), σε μέλη της Ειδικής Επιτροπής Αλλοδαπών Παρεμβάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ανέφερε ότι το μπλοκ δέχθηκε μόνιμες πιέσεις το προηγούμενο έτος από χώρες οι οποίοι στρεβλώνουν τις πληροφορίες και διαδίδουν παραπληροφόρηση για να προωθήσουν πολιτικά συμφέροντα. Ωστόσο, ενώ η ΕΕ έχει εντείνει τις εργασίες της για να καταρρίψει εκστρατείες παραπληροφόρησης από τη Μόσχα, “Έχουμε πολύ λίγους πόρους για να μελετήσουμε την παραπληροφόρηση από την Κίνα”.

Πρόσθεσε ότι η ΕΥΕΔ δεν διέθετε τους “απαιτούμενους” πόρους για να αντιμετωπίσει τις κινεζικές εκστρατείες για να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική.

Οι υβριδικές επιθέσεις “στοχεύουν τις δημοκρατικές αξίες μας, τον χώρο πληροφοριών μας, ακόμα και τις υποδομές μας, τις κρίσιμες υποδομές μας” κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την παγκόσμια κρίση υγείας “πραγματικό πεδίο δοκιμών για νέες υβριδικές τακτικές”.

Το τμήμα παραπληροφόρησης της υπηρεσίας εξωτερικών της ΕΕ διαθέτει ειδική μονάδα East Stratcom η οποία εξετάζει τις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης. Άλλοι αξιωματούχοι παρακολουθούν εκστρατείες από όλο τον κόσμο, αλλά δεν έχουν επαρκές προσωπικό και δεν έχουν επαρκές προσωπικό για να χειριστούν τον αυξανόμενο αριθμό υβριδικών επιθέσεων.

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι η Ευρώπη αποτελεί μειονέκτημα στις προσπάθειές της να προστατευτεί από τις εκστρατείες παραπληροφόρησης της Ρωσίας με στόχο την Ευρώπη: “Δεν έχουμε την ικανότητα να παράγουμε μαζικά πληροφορίες παρουσιάζοντας τις απόψεις μας”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είχε μόνο τη δυνατότητα να επισημάνει και να καλέσει εκστρατείες παραπληροφόρησης ως “απάντηση” σε μαζικές εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Πηγή: politico.eu

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...