Μπορέλ: “Παλιά ιδέα” η εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού από χώρες τις ΕΕ

Τζοζέπ Μπορέλ - Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 22/2/21
Φώτο Αρχείου / Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 22/2/21 – Πηγή: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Στην παραδοχή ότι οι χώρες της ΕΕ εξέταζαν τη δημιουργία αποστολής για την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού πριν από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία προχώρησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης των υπουργών Άμυνας των «27» στην Πράγα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το non paper που υπέβαλε στα μέσα Αυγούστου, καλώντας τα κράτη-μέλη να ξεκινήσουν αυτή τη νέα αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι «αυτή η ιδέα μιας εκπαιδευτικής αποστολής είναι μια παλιά ιδέα. Το συζητούσαμε πριν ακόμα ξεκινήσει ο πόλεμος. Έτσι, τα κράτη μέλη έθεσαν αυτή την ιδέα στο τραπέζι. Άρα, είναι η στιγμή να δράσουμε, είναι η στιγμή να πάρουμε αποφάσεις».

«Η κατάσταση επί του πεδίου εξακολουθεί να είναι πολύ κακή», ανέφερε ο Μπορέλ και πρόσθεσε ότι «θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία με πρωτοβουλίες όπως αυτή η αποστολή εκπαίδευσης την οποία θα συζητήσουν οι υπουργοί». Εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του ότι «θα έχουμε μια γενική, συνολική πολιτική συμφωνία (…) ελπίζω ότι θα λάβουμε το πολιτικό πράσινο φως για την αποστολή αυτή».

Εξάλλου, σε συνέντευξη του πριν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Εξωτερικές Υποθέσεις στα μέσα Ιουλίου, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπεργκ είχε παραδεχθεί κυνικά ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στην Ουκρανία απ’ το 2014 και εκπαιδεύει τον ουκρανικό στρατό.

«Όπως γνωρίζετε, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν πρωτοφανές επίπεδο στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, στην πραγματικότητα οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ είναι εκεί από το 2014, εκπαιδεύοντας, εξοπλίζοντας και υποστηρίζοντας τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις»., σημειώνει ο επικεφαλής του Οργανισμού.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...