Μπορέλ: Σημαντικό ότι θα έχουμε συζήτηση με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Ζοζέπ Μπορέλ / Πηγή: Eurokinissi

Τη σημασία της συμμετοχής του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες με φυσική παρουσία. Μια σημασία όπου οι ΕΕ προσβλέπουν σε μια στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την προσπάθεια αυτοτελούς αναβάθμισης της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο. Το ίδιο ισχύει αντίστροφα και για τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο αποδυνάμωσης της Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή, με δεδομένο ότι η Κίνα είναι μεγάλος εισαγωγέας προϊόντων της στην ΕΕ και η Ρωσία συνεργάζεται στο αέριο.

«Σημαντικό ζήτημα είναι το γεγονός ότι θα υπάρξει συζήτηση με τον συνάδελφό μας , τον νέο Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζοντας την ευκαιρία για ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων.

Παράλληλα, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η Ρωσία, το Ιράν και η συμφωνία για τα πυρηνικά, η Μιανμάρ, το Χονγκ Κονγκ, η Λευκορωσία και η Νότια Γειτονία.

«H Ρωσία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ» επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «αρνείται να λάβει υπόψη τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα είναι σημαντική η συζήτηση για το πώς θα αντιδράσουμε και ελπίζω ότι θα το κάνουμε με αποφασιστικό τρόπο και ενότητα». Θυμίζουμε οτι η ΕΕ παρά το γεγονός της απειλής μέτρων στη Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι, αφήνει απείραχτο τον αγωγό αερίου που τροφοδοτεί τη Γερμανία και γενικότερα τις οικονομικές διακρατικές σχέσεις.

Σχετικά με το Ιράν και τη συμφωνία για τα πυρηνικά, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «λαμβάνουν χώρα σημαντικές διπλωματικές επαφές με όλα τα μέρη συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ για να εξεταστεί εάν είναι δυνατόν για τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία από την οποία είχε αποσυρθεί η διοίκηση Τραμπ. Πιστεύω ότι είναι τρόπος για το Ιράν για υλοποιήσει τις υποχρεώσεις του σχετικά με τα πυρηνικά».

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα γίνει αναφορά στο ζήτημα της Νότιας Γειτονίας, όμως ενδελεχώς θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών στις 26 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...