Μπόρις Τζόνσον: «Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία»

Μπόρις Τζόνσον

Για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εμπορική συμφωνία θα πρέπει να ετοιμάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον σήμερα, καθώς λήγουν οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η ΕΕ, στις συνομιλίες για το Brexit.

«Έφτασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι την 1η Ιανουαρίου να έχουμε ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, δείχνοντας διατεθειμένος να μη δεχτεί τη θέσπιση ενός πλαισίου «ισότιμου ανταγωνισμού» (level playing field) και τη διατήρηση των δικαιωμάτων αλιείας των Ευρωπαίων ψαράδων στα βρετανικά χωρικά ύδατα, που προτείνει η ΕΕ.

«Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για τη λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με αποφασιστικότητα. Γίνεται σαφές ότι η ΕΕ δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (σ.σ. στην ΕΕ) μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους τους οποίους δεν προσφέρουν σε εμάς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες έδειξαν ανυποχώρητοι στα ζητήματα της αλιείας και του «ισότιμου ανταγωνισμού», ουσιαστικά καλώντας το Λονδίνο σε υποχώρηση προκειμένου να επιτευχθεί η διμερής συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών. Η σκληρή στάση της ΕΕ, μεταξύ άλλων με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ξεκαθαρίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα θυσιαστούν οι Γάλλοι ψαράδες για το Brexit», έδειξε να προκαλεί «απογοήτευση» στον επικεφαλής των Βρετανών διαπραγματευτών, Ντέιβιντ Φροστ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε εκφράσει την επιθυμία των Βρυξελλών για μία συμφωνία εμπορικών σχέσεων, επιμένοντας ιδιαίτερα στο ζήτημα εξασφάλισης του «ισότιμου ανταγωνισμού» επειδή θίγει θέσεις εργασίας και την «ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

Μένει να φανεί αν θα υπάρξει και τι είδους συμφωνία ή συμβιβασμός μετά τη λήξη της «μεταβατικής» περιόδου, στις 31 Δεκέμβρη 2020.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...