Μπουργκίνα Φάσο: Απαιτεί να αποχωρήσουν τα στρατεύματα της Γαλλίας

Γαλλικά στρατεύματα στην Αφρική
Φώτο Αρχείου / Γαλλικά στρατεύματα στην Αφρική

Το στρατιωτικό καθεστώς της Μπουρκίνα Φάσο απαιτεί την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από την επικράτεια της χώρας εντός ενός μήνα, σύμφωνα με διπλωματική NOTAM.

Στο κείμενο που απευθύνεται στις γαλλικές αρχές και φέρει ημερομηνία 18η Γενάρη (δηλαδή εστάλη την περασμένη Τετάρτη), το υπουργείο Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο «καταγγέλλει και τερματίζει στο σύνολό της τη συμφωνία» της 18ης Δεκέμβρη 2018 για το καθεστώς των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων στη χώρα.

Χθες το απόγευμα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως αναμένει «διευκρινίσεις» από την Μπουρκίνα Φάσο σχετικά με το αίτημα να αποχωρήσουν μέσα σε έναν μήνα τα γαλλικά στρατεύματα που επιχειρούν στην αφρικανική χώρα.

Η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην Μπουρκίνα Φάσο βρισκόταν υπό αμφισβήτηση μήνες τώρα. Οργανώθηκαν διαδηλώσεις, η πιο πρόσφατη την Παρασκευή, στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου, με αίτημα την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το κράτος του Σαχέλ, όπου εδρεύει απόσπασμα σχεδόν 400 ανδρών των γαλλικών ειδικών δυνάμεων (η αποστολή «Sabre»).

Αφότου κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του Σεπτέμβρη, το δεύτερο μέσα σε οκτώ μήνες, ο λοχαγός Τραορέ και η κυβέρνησή του κατέστησαν σαφή την πρόθεσή τους να διαφοροποιήσουν τις εταιρικές τους σχέσεις. Μεταξύ των νέων συμμάχων που λέγεται πως επιδιώκει να προσεταιριστεί η Ουαγκαντούγκου αναφέρεται ολοένα συχνότερα η Μόσχα. «Η Ρωσία είναι λογική επιλογή σε αυτή τη δυναμική» και «θεωρούμε ότι η συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθεί», δήλωνε πριν από δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός της Μπουρκίνα Φάσο, ο Απολινέρ Κιελέμ ντε Τεμπελά, αφού συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας, τον Αλεξέι Σαλτίκοφ. Στις αρχές του Δεκέμβρη, επισκέφθηκε διακριτικά τη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...