Μπουρκίνα Φάσο: Οι γαλλικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου

Η Γαλλία θα αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Μπουρκίνα Φάσο μέσα σε έναν μήνα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, αφού ενημερώθηκε επισήμως από τη χούντα της αφρικανικής χώρας ότι τερματίζει τις συνθήκες «αμυντικής συνεργασίας».

«Την Τρίτη λάβαμε επισήμως από την κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο την καταγγελία της συμφωνίας του 2018 που αφορά το καθεστώς των γαλλικών δυνάμεων στη χώρα αυτήν. Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η καταγγελία τίθεται σε ισχύ έναν μήνα μετά την παραλαβή της επίσημης ειδοποίησης» ανέφερε το υπουργείο, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τους όρους αυτής της συμφωνίας.

Στην Μπουρκίνα Φάσο σταθμεύουν αυτήν την περίοδο περίπου 400 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Γαλλίας, της αποκαλούμενης δύναμης Σαμπρ. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν αποχωρήσει όλοι, ενώ η απομάκρυνση του στρατιωτικού υλικού θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου, είπε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ουαγκαντούγκου επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ζήτησε να αποχωρήσουν οι Γάλλοι στρατιώτες από τη χώρα αλλά το Παρίσι απάντησε πως περιμένει διευκρινίσεις από τον μεταβατικό πρόεδρο Ιμπραχίμ Τραορέ. «Αυτό που καταγγείλαμε είναι η συμφωνία που επιτρέπει στις γαλλικές δυνάμεις να είναι παρούσες στην Μπουρκίνα Φάσο. Δεν πρόκειται για το τέλος των διπλωματικών σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μπουρκίνα Φάσο, Ζαν Εμανουέλ Ουεντραόγκο.

Το προηγούμενο του Μαλί ανησυχεί το Παρίσι. Έπειτα από εννέα χρόνια παρουσίας στη χώρα αυτή οι γαλλικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν το περασμένο καλοκαίρι, κατόπιν αιτήματος της στρατιωτικής χούντας η οποία προσέφυγε στη βοήθεια της διαβόητης ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ.

Η χούντα της Μπουρκίνα Φάσο διαβεβαιώνει τη Γαλλία ότι δεν σκοπεύει να προσφύγει στις υπηρεσίες της Βάγκνερ, μια διερευνητική ομάδα της οποίας πήγε στη χώρα αυτή, σύμφωνα με πολλές γαλλικές πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...