Μπουρκίνα Φάσο: Σφαγή 136 ατόμων – Κάτοικοι καταγγέλλουν το στρατό

Τον στρατό της Μπουρκίνα Φάσο κατηγορούν μία οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάτοικοι ενός χωριού για τη σφαγή 136 ατόμων στις 20 Απριλίου στο χωριό Καρμά. Από τη μεριά του, το στρατιωτικό καθεστώς της Μπουρκίνα Φάσο καταδίκασε την επίθεση, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την 27η Απριλίου, χωρίς όμως να δώσει επίσημο απολογισμό των θυμάτων.

Νωρίτερα ένας εισαγγελέας στην Ουαϊγκουγιά, ονόματι Λαμίν Καμπορέ, είχε ανακοινώσει πως ενημερώθηκε από τη χωροφυλακή ότι στο χωριό Καρμά που βρίσκεται στην επαρχία Γιατεγκά, κοντά στα σύνορα με το Μαλί, «περίπου 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν από άνδρες που φόραγαν στολές των ενόπλων δυνάμεών μας». Πρόσθεσε ακόμη ότι διενεργείται έρευνα για το περιστατικό.

Ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο από κατοίκους και επιζήσαντες ανέφερε πως το χωριό Καρμά περικυκλώθηκε το πρωί της 20ής Απριλίου από βαριά οπλισμένους άνδρες με στολές και διακριτικά του στρατού, που κινούνταν με μοτοσικλέτες, ανοιχτά ημιφορτηγά και τεθωρακισμένα οχήματα. «Οι χωρικοί αρχικά χάρηκαν για την άφιξή της, αλλά η χαρά έγινε κομμάτια όταν (οι στρατιώτες) άρχισαν να πυροβολούν», σύμφωνα με την ανακοίνωση, που κάνει λόγο για 136 νεκρούς και 9 τραυματίες.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Συλλογικότητα εναντίον της ατιμωρησίας και του στιγματισμού κοινοτήτων» (Collectif contre l’impunité et la stigmatisation des communautés, CISC) ανέφερε ότι καταμέτρησε «136 πτώματα στο Καρμά, ανάμεσά τους 50 γυναίκες και 21 παιδιά», συμπεριλαμβανομένων βρεφών που εκτελέστηκαν μαζί με τις μητέρες τους. Η ανακοίνωση αυτή εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή (28/4).

Κι άλλες κοινότητες της περιοχής υπέστησαν επίσης επιθέσεις την 20ή Απριλίου από τους ένοπλους με στολές και διακριτικά του στρατού, πρόσθεσε η CISC, κάνοντας λόγο για έξι νεκρούς στο χωριό Ντιγκιρί, δύο στο Μενέ και τρεις στον δρόμο ανάμεσα στην Ουαϊγκουγιά και την Μπαργκά.

Στο Καρμά «μάζεψαν τους άμαχους κατά δεκάδες και ανά γειτονιά» προτού δοθεί «η διαταγή: “Σκοτώστε τους όλους”», ανέφερε ο πρόεδρος της CISC, ο Νταουντά Ντιαλό, στον οποίο απονεμήθηκε το 2022 το βραβείο Martin Ennals, το «Νόμπελ» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η υπενθύμισε πως οι σφαγές των αμάχων διαπράχθηκαν μια εβδομάδα μετά τους θανάτους έξι στρατιωτών και 34 βοηθητικών των ενόπλων δυνάμεων σε επίθεση φερόμενων ως τζιχαντιστών κοντά στο χωριό Αορεμά, περίπου 15 χιλιόμετρα από την Ουαϊγκουγιά.

«Σύμφωνα με όσα είπαν επιζήσαντες, οι δράστες της επίθεσης κατηγόρησαν τους κατοίκους του χωριού Καρμά πως προσέφεραν στέγη σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων», ανέφερε ο κ. Ντιαλό.

Η CISC «καταδικάζει σθεναρά» τη νέα σφαγή αμάχων, τόνισε υπενθυμίζοντας πως έχουν υπάρξει καταγγελίες για σειρά δολοφονιών πολιτών από στρατιωτικούς και βοηθητικούς των ένοπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια του αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Αξίωσε να διενεργηθεί «πλήρης και αμερόληπτη έρευνα για τα φρικιαστικά εγκλήματα αυτά με θύματα αμάχους» και να «προσαχθούν όλοι οι υπεύθυνοι και οι ηθικοί αυτουργοί ενώπιον της δικαιοσύνης», κρίνοντας πως «η ατιμωρησία ανοίγει τον δρόμο σε κάθε πιθανή παρεκτροπή», από τα «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» ως «τις σφαγές ευρείας κλίμακας».

Πηγή: cnn

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...