Μπουρκίνα Φάσο: Στους 86 οι νεκροί από την επίθεση Τζιχαντιστών στη Σεϊτενγκά

μπουρκίνα φάσο

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης τζιχαντιστών το σαββατοκύριακο στην πόλη Σεϊτενγκά, στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, έφθασε χθες Τετάρτη τους 86 νεκρούς, κάτι που ο μεταβατικός πρόεδρος, ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά, χαρακτήρισε «αδιανόητο» επισκεπτόμενος επιζήσαντες.

Προηγούμενος επίσημος απολογισμός των θυμάτων έκανε λόγο για 79 άμαχους νεκρούς στην πόλη αυτή, μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Νίγηρα. Σύμφωνα με στοιχεία των αρχών, μετά την επίθεση πάνω από 8.300 πολίτες προσέφυγαν στη Ντορί, μεγάλη πόλη κοντά στη Σεϊτενγκά, εκ των οποίων το 61% παιδιά.

Η επίθεση του Σ/Κ –με βάση τα επίσημα στοιχεία– είναι η δεύτερη πιο πολύνεκρη που έχει διαπραχθεί ποτέ στην Μπουρκίνα Φάσο, έπειτα από αυτή του Ιουνίου του 2021 στο χωριό Σολχάν, επίσης στον βορρά, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα, όπου είχαν σκοτωθεί 132 άνθρωποι, σύμφωνα με την κυβέρνηση — 160 σύμφωνα με πηγές στην περιοχή.

Από το 2015, οι επιθέσεις τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα 21 εκατομμυρίων κατοίκων, από τις φτωχότερες στον κόσμο παρά τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού που διαθέτει.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...