Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 35 νεκροί από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού

μπουρκίνα φάσο

Τουλάχιστον 35 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 37 τραυματίστηκαν χθες Δευτέρα όταν πυροδοτήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός τη στιγμή που διερχόταν από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί οχηματοπομπή ανεφοδιασμού στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, νέα πολυαίμακτη επίθεση σε αυτή τη χώρα που βυθίζεται συχνά στο πένθος εξαιτίας της βίας των τζιχαντιστών.

«Ένα από τα οχήματα, που μετέφερε πολίτες (…) εξερράγη όταν ήρθε σε επαφή με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Ο προσωρινός απολογισμός στις 17:00 (σ.σ.: τοπική ώρα· στις 20:00 ώρα Ελλάδας) έκανε λόγο για 35 νεκρούς και 37 τραυματίες, όλοι είναι πολίτες», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο περιφερειάρχης του Σαχέλ, ο αντισυνταγματάρχης Ροντόλφ Σοργκό.

Οι αυτοκινητοπομπές του είδους, που κινούνται με στρατιωτική συνοδεία, ανεφοδιάζουν πόλεις του βορρά που τελούν υπό πολιορκία από οργανώσεις τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με το στρατιωτικό καθεστώς της Μπουρκίνα Φάσο, αφού έγινε η έκρηξη, η στρατιωτική συνοδεία «ασφάλισε γρήγορα την περίμετρο και έλαβε μέτρα για να βοηθήσει τα θύματα». «Προσφέρθηκαν φροντίδες σε τραυματίες και οι πιο δύσκολες περιπτώσεις διακομίστηκαν» σε ιατρικά κέντρα, συνεχίζει η ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι η οχηματοπομπή είχε αναχωρήσει από το βόρειο τμήμα της χώρας και κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου (σ.σ.: δεν είχε αναχωρήσει από την Ουαγκαντούγκου, όπως ανέφερε νωρίτερα εκ παραδρομής το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς).

Στην οχηματοπομπή επέβαιναν «πολίτες, οδηγοί και έμποροι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας.

Στην αυτοκινητοπομπή «υπήρχαν αρκετές δεκάδες οχήματα, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών και αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης. Τα θύματα ήταν κυρίως έμποροι, που πήγαιναν να εφοδιαστούν στην Ουαγκαντούγκου, και μαθητές, που επέστρεφαν στην πρωτεύουσα για το νέο σχολικό έτος», είπε κάτοικος της Τζιμπό που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...