Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 51 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα στην επαρχία Ουνταλάν

μπουρκίνα φάσο

Τουλάχιστον 51 στρατιώτες σκοτώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, όταν η μονάδα τους έπεσε σε ενέδρα, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός της χώρας.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο αιματηρό επεισόδιο σε αυτήν την περιοχή όπου δρουν ομάδες τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους».

Νωρίτερα οι αρχές είχαν ανακοινώσει τον θάνατο οκτώ στρατιωτών, όμως στη συνέχεια εντοπίστηκαν νεκροί και άλλοι 43 συνάδελφοί τους. Οι στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση στην επαρχία Ουνταλάν, στην περιοχή του Σαχέλ της Μπουρκίνα Φάσο, στα σύνορα με το Μάλι. Ο στρατός δεν ανέφερε ποια οργάνωση ευθύνεται για την ενέδρα, όμως ανακοίνωσε ότι περίπου 160 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή αντιποίνων.

Να σημειωθεί ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 εκδηλώθηκε πραξικόπημα στη χώρα, σε άμεση διασύνδεση με τους ανταγωνισμούς Δύσης – Ρωσίας. Μερίδα του στρατού, με επικεφαλής τον 33χρονο λοχαγό Ιμπραχίμ Τραορέ, ανέτρεψε την κυβέρνηση του προηγούμενου δικτάτορα, συνταγματάρχη Πολ Ανρί Νταμίμπα, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι στους 9 μήνες που βρέθηκε στην εξουσία δεν αντιμετώπισε τους τζιχαντιστές, οι οποίοι ελέγχουν πλέον το 40% της χώρας.

Την επομένη του πραξικοπήματος χιλιάδες υποστηρικτές του Τραορέ, κρατώντας στα χέρια σημαίες της Ρωσίας, έβαλαν φωτιά στη γαλλική πρεσβεία και σε άλλα κτίρια γαλλικών συμφερόντων, μετά από φήμες ότι ο Νταμίμπα φυγαδεύτηκε σε γαλλική στρατιωτική βάση ή στην πρεσβεία της Γαλλίας.

Ο Τραορέ ζήτησε την αποχώρηση των 400 Γάλλων στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων της επιχείρησης Sabre που εδρεύουν στην Ουαγκαντούγκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...