Μυτιλήνη: Ένοχοι 21 κατηγορούμενοι για πογκρόμ κατά προσφύγων και μεταναστών τον Απρίλιο του 2018

Ένοχους έκρινε ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης τους 21 από τους 26 κατηγορούμενους που δικάστηκαν για τα επεισόδια και το πογκρόμ κατά προσφύγων, στην πλατεία Σαπφούς της Λέσβου, τον Απρίλιο 2018. Ένας από τους κατηγορούμενους απεβίωσε στο μεταξύ και κατά συνέπεια έπαυσε η δίωξη εναντίον του. 

Το δικαστήριο, πιο συγκεκριμένα, έκρινε ένοχους τους 17 για διατάραξη κοινής ειρήνης με ποινή φυλάκισης ενός έτους, ενώ κατόπιν εισαγγελικής πρότασης δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Επίσης έκρινε τέσσερα άτομα ένοχους σε πρώτο βαθμό για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και ειδικότερα, αποδίδοντας στους δύο ποινή 5 ετών και 9 μηνών και στους άλλους δύο από έξι χρόνια. Οι ποινές είναι με τριετή αναστολή και εξαγοράσιμες με 5 ευρώ την ημέρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορούμενοι θα ασκήσουν έφεση. Ακόμα, απάλλαξε πέντε κατηγορούμενους από όλες τις κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται πως κατά την εισήγηση της πρότασής του, ο εισαγγελέας της έδρας αν και αναγνώρισε τα ρατσιστικά κίνητρα και τον ρόλο που έπαιξαν την ημέρα των επεισοδίων η ομάδα «Πατριωτική Κίνηση» και το κάλεσμα στην υποστολή της σημαίας, παρόλα αυτά πρότεινε η κατηγορία απόπειρας βαριάς σωματικής βλάβης για τους 7 να μετατραπεί σε απλής επικίνδυνης βλάβης, δεδομένου ότι θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος κατά της ζωής, αλλά και να απαλλαχθούν από τα αδικήματα της φθοράς ξένης περιουσίας, κατά συναυτουργία με αντικείμενο πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος τελεσθείσα με φωτιά, και της παράνομης κατοχής και χρήσης κροτίδων και φωτοβολίδων κατά συναυτουργία. Επίσης, πρότεινε και την ενοχή κάποιων για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης κατά συναυτουργία.

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου, κατά την οποία ανακοινώθηκε η δικαστική απόφαση, το «παρών» έδωσε και αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Κώστα Ρήγα.

Στις 22 Απριλίου του 2018, περίπου 150 άτομα επιτέθηκαν σε 200 και πλέον πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά στην πλατεία Σαπφούς για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό-φυλακή της Μόριας. Τη νύχτα εκείνη, οι επιτιθέμενοι περικύκλωσαν απειλητικά τους ξεριζωμένους που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία, πετώντας τους πέτρες, μπουκάλια και κροτίδες, ενώ ταυτόχρονα τους εξύβριζαν με προσβλητικές αναφορές ρατσιστικού περιεχομένου.

Τα βίαια επεισόδια έληξαν στις 5 το πρωί της επόμενης μέρας με προσαγωγές και συλλήψεις των αιτούντων άσυλο για αντίσταση, στάση και παράνομη κατάληψη δημοσίου κτήματος, αδικήματα από τα οποία, όμως, απαλλάχθηκαν σε σχετικό δικαστήριο.

Δείτε ακόμα...