Να λάβει μέτρα για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας και την υποχρεωτικότητα των Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, αλλά και σε άλλα ναυπηγεία, κάλεσε την κυβέρνηση ο Νίκος Αμπατιέλος, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ.
Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας αποτελούν «ζήτημα ζωής ή θανάτου» που βρίσκεται διαχρονικά στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των εργατών στα ναυπηγεία, το οποίο, εξήγησε, είναι γνωστό, κατόπιν συναντήσεων με τα σωματεία των εργαζομένων, στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία που, όμως, «κωφεύουν». Τόνισε τα καθημερινά εργατικά «ατυχήματα» που σημειώνονται και προσθέτοντας πως στα επίσημα στοιχεία δεν υπολογίζονται νεκροί εργάτες που «έφυγαν» από θερμοπληξία, δουλεύοντας σε υπερβολικές θερμοκρασίες και σε συνθήκες καύσωνα, γιατί η αναφορά για τον θάνατό τους κάνει λόγο για γενικά παθολογικά αίτια.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο τελευταίος από αυτούς τους νεκρούς εργάτες ήταν συνταξιούχος, ασκώντας, σε αυτό το σημείο, αυστηρή κριτική στην αντεργατική νομοθεσία της κυβέρνησης που δίνει δήθεν το «ελεύθερο» στους συνταξιούχους να επιλέξουν αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν ή όχι, σε συνθήκες, όμως, που οι ίδιοι οι συνταξιούχοι εξαναγκάζονται να ξαναβγούν στο μεροκάματο, εξαιτίας της πενιχρής σύνταξης που παίρνουν.
Ο Ν. Αμπατιέλος επισήμανε πως το ουσιαστικό είναι ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής αντιμετωπίζεται ως κόστος από την εργοδοσία, καθώς εφοπλιστές και εργολάβοι βλέπουν τη λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων ως εμπόδιο στην κερδοφορία τους και για αυτό δεν τα λαμβάνουν. Πρόσθεσε ότι και στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών, η ασφάλεια θεωρήθηκε κοστοβόρα, με αποτέλεσμα «να βρίσκονται 2 τρένα για 12 λεπτά στις ίδιες ράγες και τελικά να συγκρούονται».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο πρόσφατο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό του προέδρου του σωματείου των ναυπηγοξυλουργών, αναδεικνύοντας πως δύο μήνες μετά και παρά τα αποδεικτικά στοιχεία ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι δράστες και υπογραμμίζεται πως «διαμορφώνεται μια ζούγκλα αν δεν υπάρχει πλαίσιο που να προστατεύει την εργασία».
Ως εκ τούτου κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι μέτρα θα λάβει για την υποχρεωτικότητα της Σύμβασης στη Ζώνη, τις προϋποθέσεις δουλειάς, τα ωράρια και τα μέτρα προστασίας υγείας-ασφάλειας, αλλά και για την ανάγκη να αυξηθούν οι μεικτές επιτροπές ελέγχου και στα ναυπηγεία όλη την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του σαββατοκύριακου, οπότε και συνήθως λαμβάνουν χώρα τα εργοδοτικά εγκλήματα γιατί τότε δεν λειτουργούν αυτές οι επιτροπές.
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης Κώστας Καραγκούνης, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, αφού ισχυρίστηκε πως το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας αποτελεί «υψηλή προτεραιότητα» για την κυβέρνηση, στη συνέχεια συμπέρανε… πως μάλλον πρόκειται για πρόβλημα της Ζώνης, επειδή σε άλλα ναυπηγεία, όπως είπε, «είναι πολύ περιορισμένα τα ατυχήματα και τα θανατηφόρα είναι μηδέν»…
Επίσης, ο Κ. Καραγκούνης, επικαλούμενος στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, υποστήριξε πως από το 2022 μέχρι το 2024 έλαβαν χώρα 4 θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα στη Ζώνη. Παρόλα αυτά, δήλωσε πως με το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία θα ενταθούν οι έλεγχοι και θα «αυστηροποιηθεί το πλαίσιο» και θα ενισχυθεί η ήδη υποστελεχωμένη Επιθεώρηση Εργασίας. Στη δευτερολογία του, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, και για ενίσχυση του ωραρίου μεικτών επιτροπών και για αύξηση των οργανικών θέσεων των επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας το 2025 στα ναυπηγεία.
Στη δευτερολογία του στάθηκε, επίσης, και στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προκαλώντας, μάλιστα, και με την αναφορά του στο απαράδεκτο νομοσχέδιο για δήθεν «επαρκή μισθό», ο οποίος, όμως, θα λογαριάζεται βάσει αλγορίθμου (!) και τα συμφέροντα των μονοπωλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, μέσα από αυτό το νομοσχέδιο «η χώρα έχει δεσμευθεί ότι θα αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από ΣΣΕ». Για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει κηρύξει ακόμα ως γενικώς υποχρεωτικές κλαδικές συμβάσεις, επικαλέστηκε τις «νόμιμες προϋποθέσεις» που πρέπει να πληρούν.
Ο Ν. Αμπατιέλος, από πλευράς του, στη δευτερολογία του, επανέλαβε ότι στον αριθμό των νεκρών εργατών που παρουσιάζουν τα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται και όσοι αφήνουν την τελευταία τους πνοή στον χώρο δουλειάς από παθολογικά αίτια.
Ειδική αναφορά έκανε και στην υποστελεχωμένη Επιθεώρηση Εργασίας ειδικά στις περιοχές του Πειραιά, επισημαίνοντας πως «είναι ελάχιστοι», πολλοί βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία και στα όρια της συνταξιοδότησης, με ό,τι αυτό σημαίνει ειδικά για αυτούς που ελέγχουν τα καράβια, ενώ δεν υπάρχει και πρόβλεψη να καλυφθούν οι θέσεις τους. Πρόσθεσε, επομένως, πως είναι απαραίτητη τόσο η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όσο και η αύξηση χρηματοδότησης προς την Επιθεώρηση Εργασίας.
Ο Ν. Αμπατιέλος, παρουσιάζοντας μια σειρά μεγάλα εργοδοτικά εγκλήματα που έλαβαν χώρα Σαββατοκύριακο και απογεύματα στον συγκεκριμένο κλάδο τα τελευταία χρόνια, είπε πως «όλοι ξέρουν πότε βγαίνουν οι έλεγχοι και πότε όχι» και για αυτό ανέδειξε την ανάγκη της χρονικής επέκτασης με την αύξηση των μεικτών επιτροπών ως «απαραίτητη» και «κρίσιμη», ώστε «να μην αποθρασύνονται και οι εργολάβοι και εφοπλιστές στον τρόπο που προχωρούν τις δουλειές».
Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Φλεβάρη γιατί «δεν είναι άσχετα αυτά τα θέματα μεταξύ τους», τουναντίον εξήγησε ότι είναι αγώνας για πραγματική δικαίωση των θυμάτων στα Τέμπη και των οικογενειών τους, του λαού «που είναι μπροστά δύο χρόνια και δεν αφήνει να ξεχαστεί και να συγκαλυφθεί το συγκεκριμένο έγκλημα, αλλά και για τα Τέμπη που ξημερώνουν στις ζωές όλων των ανθρώπων, του λαού, σε όλους τους τομείς ζωής και δουλειάς».