Ν. Δένδιας: “Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από οτιδήποτε”

Δένδιας
Πηγή: Eurokinissi

Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από οτιδήποτε. Αυτό είναι απολύτως λάθος. Μάλλον ακριβώς το αντίθετο“, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του στο Euronews.

Ο Υπουργός τοποθετήθηκε για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, κι έκανε ξεκάθαρο πιο είναι το διακύβευμα και προς τα που πάνε οι συζητήσεις με τη γείτονα.

Σε κάθε περίπτωση το πλαίσιο των συζητήσεων το καθορίζουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τα επικίνδυνα σχέδια του κεφαλαίου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός, καλλιέργησε τον εφησυχασμό για τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο αναφέροντας ότι τάχα η Τουρκία σταμάτησε τη “διπλωματία των κανονιοφόρων” και κάθισε στο τραπέζι.

Όσον αφορά το ρόλο της ΕΕ, σημείωσε ότι σε ενδεχόμενη κακή συμπεριφορά από πλευράς Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί τις κυρώσεις ως ενδεχόμενο μέσο αντίδρασης. Βέβαια, είδαμε και στις δύο συνεδριάσεις του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ κάτω απ’ τις πιέσεις της Γερμανίας, κυρίως, ότι το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία είναι σχεδόν ξεγραμμένο.

Τέλος, δείχνοντας την ουσία της επανέναρξης των διερευνητικών αλλά και τις επιθυμίες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να αποκλείσει την Τουρκία από οτιδήποτε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση εξέλιξης των διαπραγματεύσεων και συνομιλιών, χαμένοι είναι οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας αφού τέτοιου είδους συνομιλίες ή συμφωνίες είναι εύθραυστες κάτω από τον οξύ ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ομίλων.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τις όποιες μεθοδεύσεις, οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί που «στρώνουν το τραπέζι» για τα παζάρια των δύο αστικών τάξεων, δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα, που πρέπει να βρει το λαό σε εγρήγορση.

Δείτε ακόμα...