Ν. Δένδιας: Επιβεβαιώνει την εμπλοκή της Ελλάδας από τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή

Φρεγάτες Πολεμικού Ναυτικού

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, επιβεβαίωσε την βαθύτατη εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που απλώνονται από τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή.

Το κυβερνητικό αφήγημα για την εξωτερική πολιτική και ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας σε διπλωματικό επίπεδο σε Συρία και Λιβύη είναι βασικός λόγος ανησυχίας για το λαό.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός, η Ελλάδα έχει γίνει «συζητητής σε ένα παιχνίδι που ήταν τελείως απών» και ανέφερε τις τηλεδιασκέψεις που είχε με τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Λιβύη και με τον πρόεδρο της Βουλής στη Λιβύη.

Ενώ καταδεικνύοντας ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης και των επιδιώξεων της στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου σημείωσε πως “Η Ελλάδα και στη Λιβύη μένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου, αλλά και των δικών της συμφερόντων στις θαλάσσιες περιοχές που συμπίπτουν απολύτως με το διεθνές δίκαιο”.

Βομβαρδισμός στο λιμάνι της Τρίπολης
Φώτο Αρχείου / Λιβύη. Βομβαρδισμός στο λιμάνι της Τρίπολης / Πηγή: twitter

Η Λιβύη είναι χώρα με μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η χώρα αυτή για περισσότερο από μια δεκαετία βρίσκεται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Για το σκοπό αυτό οργανώθηκε η αμερικανοΝΑΤΟϊκή δολοφονική επίθεση το 2011, έχοντας τίτλο η «Αυγή της Οδύσσειας». Οι ιμπεριαλιστές των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και ΕΕ, με τους βομβαρδισμούς και με άλλες υπονομευτικές ενέργειες, διαμέλισαν τη Λιβύη και έχουν την ευθύνη για τα άγρια εγκλήματα κατά του λαού της Λιβύης.

Η αστική τάξη της Ελλάδας συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο της Λιβύης, για να προασπίσει τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, σε  διυλιστήρια, στις κατασκευές, τηλεπικοινωνίες, την τοποθέτηση οπτικών ινών στα λιβυκά παράλια κ.α. Ενώ είχε στηρίξει ανοιχτά την επέμβαση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Στις αρχές του 2020 με ενέργειες της Γερμανίας και με στήριξη των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλων χωρών της Ε.Ε πραγματοποιήθηκε η «Διάσκεψη του Βερολίνου», χωρίς όπως ήταν αναμενόμενο να φέρει αποτέλεσμα, αφού για μια ακόμη φορά ήρθαν στην επιφάνεια οι αγεφύρωτες αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που συγκρούονται στη Λιβύη.

Στα πλαίσια αυτά είναι ενταγμένη και η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε για την έναρξη της ευρωΝΑΤΟϊκής ναυτικής επιχείρησης «IRINI», που στηρίζει ενεργά η κυβέρνηση της Ν.Δ, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και του λιμανιού της Σούδας.


Συνεχίζοντας ο κ. Δένδιας επανέλαβε την έναρξη των ενεργειών από ελληνικής πλευράς για το άνοιγμα της ελληνικής πρεσβείας στη Συρία.

«Το ίδιο συμβαίνει και στη Συρία. Ξεκινάμε διαδικασία ανοίγματος της πρεσβείας και στείλαμε ειδικό απεσταλμένο και συζητάμε και με τους Γάλλους και με τους Αμερικανούς. Υποχρέωση της Ελλάδος είναι να είναι παρούσα», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

Η ευρύτερη περιοχή της Συρίας βρίθει με την παρουσία μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αλλά και περιφερειακών καθιστώντας ένα εκρηκτικό μείγμα με τελικό αποδέκτη, πάντα, τους λαούς. Εκτός των χερσαίων δυνάμεων, στην περιοχή συγκεντρώνονται στόλοι από όλες σχεδόν τις χώρες που εμπλέκονται εντός του συριακού εδάφους, οι οποίοι εμφανίζονται ως εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης.

Ρωσικό πολεμικό Ναυτικό

Κλείνοντας τη συνέντευξη του ο Υπουργός, κ. Δένδιας επεσήμανε ότι «Η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στη λεκάνη της Μεσογείου, όπως και πρέπει να επανέλθει στα Βαλκάνια. Η δε πενταμερής με την Αίγυπτο και τα Εμιράτα είναι μια τεράστια εθνική επιτυχία, διότι διευρύνει τον κύκλο των συνομιλητών μας και τον κύκλο των κρατών που βλέπουν με τον ίδιο τρόπο την τουρκική παραβατικότητα».

Η βαθειά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς από τα Βαλκάνια έως τη Μέση Ανατολή, αυξάνει τους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής, οι οποίοι δεν έχουν τίποτε να μοιράσουν.

Οι συνεννοήσεις με μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, κ.ά, δεν αποτελεί επιτυχία όπως θέλει να την εμφανίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά φανερώνει το διπλωματικό παζάρι για τον έλεγχο των φυσικών πόρων, των δρόμων μεταφοράς.

Οι εστίες του πολέμου σε Λιβύη, Συρία και Μέση Ανατολή μπορούν ανά πάσα στιγμή να γενικευθούν και να βάλουν σε άμεσο κίνδυνο και το λαό μας.

Ο μόνος δρόμος για ζήσουν ειρηνικά οι λαοί είναι να απεμπλακεί από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, να κλείσουν οι βάσεις, να βάλει στο επίκεντρο της ανάπτυξης της οικονομίας την κάλυψη των αναγκών τους. Μόνο τότε, μπορεί να γίνει αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των φυσικών πόρων προς όφελός τους.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...