Ν. Δένδιας: Η αμερικανική πλευρά μας ενθάρρυνε να συζητήσουμε με την Τουρκία

Συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ ,Δένδιας - Μπλίνκεν
Πηγή: Eurokinissi

Ώθηση στην προώθηση επώδυνων διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά με βάση το κλίμα της «διπλωματίας των σεισμών» φαίνεται ότι έδωσε η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε Αθήνα και Άγκυρα.  «Η αμερικανική πλευρά με πολύ θετικό τρόπο είδε αυτή τη δυνατότητα επανέναρξης συζητήσεων με την Τουρκία και, βεβαίως, μας ενθάρρυνε με όποιον τρόπο μπορούσε προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το βράδυ της Πέμπτης.

«Έχει δημιουργηθεί ένα διαφορετικό κλίμα. Και μέσα σε ένα διαφορετικό κλίμα, ένα πολύ θετικό κλίμα επαναπροσέγγισης των κοινωνιών, είναι πολύ εύκολο να ασκήσεις εξωτερική πολιτική επαναπροσέγγισης και επανέναρξης συζητήσεων», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «μεγάλες κινήσεις» είναι για μετά τις εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι είμαστε σε παραμονές εκλογών και στις δύο χώρες. Αυτό γενικά δεν βοηθάει για μεγάλες κινήσεις. Αυτό που θα μπορούσε ίσως να γίνει είναι κάποια έναρξη ξανά των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ή πιθανόν μία επανέναρξη των διερευνητικών.»

Ανέφερε ότι «αυτό που χρειάζεται με μεγάλη προσοχή αυτή τη στιγμή είναι να προφυλάξουμε αυτό το πολύ βελτιωμένο κλίμα το οποίο υπάρχει» και υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα εξαιρετικό κλίμα. Μέσα σε αυτό το κλίμα νομίζω μπορούν να χτιστούν ενιαίες προσεγγίσεις σε εξαιρετικά δύσκολα θέματα.» Αν και μίλησε για «θέματα», στη συνέχεια αναφέρθηκε σε «διαφορά» λέγοντας «αν με ρωτάτε εάν πιστεύω ότι η ελληνοτουρκική διαφορά είναι επιλύσιμη, η απάντηση είναι βεβαίως είναι επιλύσιμη» και πως «μπορεί να βρεθεί λύση από την οποία και η Ελλάδα κερδίζει και η Τουρκία κερδίζει».

Δείτε ακόμα...