Ν. Καραθανασόπουλος: Άδικοι φόροι για τον λαό και φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές

Παρέμβαση στη συζήτηση της ενσωμάτωσης ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία για τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης έκανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζουν τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με την επιβολή έμμεσων και άδικων φόρων σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. 

Για την ακρίβεια στην Ενέργεια, σημείωσε πως συνυπεύθυνες για αυτή την κατάσταση είναι οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με την πολιτική που εφαρμόζουν για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση και την «πράσινη μετάβαση». Έχουν συμφωνήσει στο χρηματιστήριο Ενέργειας, τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τώρα προτείνουν μέτρα που -σε καμία περίπτωση- δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες του προβλήματος, αλλά συνιστούν ψίχουλα για τα λαϊκά εισοδήματα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τη φορολογία, υπογράμμισε πως οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είναι επίσης συνυπεύθυνες για το άδικο φορολογικό σύστημα που έχουν διαμορφώσει, όπου μπαίνουν χαράτσια στον λαό, ενώ οι εφοπλιστές απολαμβάνουν μία σειρά προνόμια και φοροαπαλλαγές, όπως είναι τα αφορολόγητα καύσιμα, προνόμιο που καμία κυβέρνηση δεν κατάργησε.

Αποδεικνύοντας την ταξική πολιτική της κυβέρνησης, ο Ν. Καραθανασόπουλος παρουσίασε στοιχεία της ΑΑΔΕ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, σύμφωνα με τα οποία το 86% χρωστά έως 5.000, το 2,1% χρωστά πάνω από 50.000 ευρώ και το 0,02%, δηλαδή 1.300 χρωστάνε, πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 60% του ληξιπρόθεσμου χρέους. Αλλά η κυβέρνηση και η ΑΑΔΕ έχουν στοχεύσει και κυνηγούν με τους πλειστηριασμούς και τα πρόστιμα τους φτωχούς, το 86%, ενώ τους μεγάλους οφειλέτες τους αφήνουν στο απυρόβλητο, αφού έχουν πάει σε φορολογικούς παραδείσους και οφ σορ εταιρείες, σημείωσε. 

Για το δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά τον εκτελωνισμό, τόνισε πως ουσιαστικά προωθείται η παραπέρα απελευθέρωση του επαγγέλματος σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των αυτοαπασχολουμένων, προς όφελος των μεγάλων εταιρειών.  Κατήγγειλε πως ο ισχυρισμός της κυβέρνησης για να μη διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα είναι πρόσχημα και στόχος είναι η ταχύτερη κίνηση των εμπορευμάτων προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...