Ν. Καραθανασόπουλος: Αδύναμο κράτος για να προστατεύσει το λαό, αλλά πανίσχυρο για να μπορέσει να επιβάλει αντιλαϊκές πολιτικές

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για την «πολυεπίπεδη» διακυβέρνηση, έμεινε μακριά από τα προβλήματα που βιώνει ο λαός και τους υπεύθυνους αυτών, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στην παρέμβασή του.

Αναφερόμενος στην κηδεία του Κ. Γλίξμπουργκ, σημείωσε ότι μετατράπηκε σε κακόγουστο σόου με ευθύνη της κυβέρνησης και των αστικών ΜΜΕ, στο πλαίσιο συνολικότερης προσπάθειας αναθεώρησης της ιστορίας για τον αντιδραστικό ρόλο της βασιλείας. Όπως ξεκαθάρισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ο λαός έστειλε τη βασιλεία στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και το ΚΚΕ από την ίδρυσή του, στάθηκε απέναντι στο θεσμό ως εχθρικό προς το λαό.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την «πολυεπίπεδη» διακυβέρνηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι αφορά στην προσαρμογή του αστικού κράτους στις ανάγκες του κεφαλαίου, ενός κράτους που είναι εχθρικό για το λαό και φιλικό στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Απαντώντας στα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί επικάλυψης αρμοδιοτήτων που επιλύονται με το νομοσχέδιο, ο Ν. Καραθανασόπουλος έθεσε ρητορικά τα ερωτήματα αν ευθύνεται η επικάλυψη αρμοδιοτήτων για την κατάσταση στην Υγεία, για τις ελλείψεις φαρμάκων, για την ανυπαρξία αντισεισμικής θωράκισης, για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας ή αν φταίνε οι πολιτικές εμπορευματοποίησης και οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων, μιας και πολύ γρήγορα διαμορφώνονται υποδομές που εξυπηρετούν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, όπως για παράδειγμα η «πράσινη» και «ψηφιακή» μετάβαση.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για αδύναμο κράτος για να προστατεύσει το λαό, αλλά πανίσχυρο για να μπορέσει να επιβάλει αντιλαϊκές πολιτικές, να στηρίζει τις ανάγκες του κεφαλαίου, με ισχυρούς μηχανισμούς καταστολής ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα και με πολυπλόκαμους μηχανισμούς με αντιδραστικό πλαίσιο για παρακολουθήσεις.

«Θέλετε να λύσετε τη μεγαλύτερη σύμφυση του κράτους και των περιφερειακών δομών του στην καπιταλιστική ανάπτυξη», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, με τη μετακύλιση αρμοδιοτήτων για την ευκολότερη εμπορευματοποίηση τομέων, τις συμπράξεις δημόσιου με ιδιωτικό τομέα και τη διαμόρφωση «καθαρού» εδάφους για ιδιωτικοποιήσεις.

Ακόμα πρόσθεσε ότι ο λαβύρινθος των αλληλοεπικαλύψεων είναι σε βάρος της εξυπηρέτησης των λαϊκών στρωμάτων και ευνοεί τις συνθήκες για την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου, για την άνθηση «μπουμπουκιών» της διαπλοκής και εμποδίζει την απόδοση ευθυνών.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν απαντούν στις λαϊκές ανάγκες, αλλά είναι συνέχεια της πεπατημένης των προηγούμενων κυβερνήσεων. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στο κράτος αντιμετωπίζουν εντατικοποίηση, ανασφάλιστη εργασία, όπως οι σχολικοί τροχονόμοι, διάφορες εργασιακές σχέσεις ομηρείας, όπως οι σχολικές καθαρίστριες, οι καθαρίστριες σε πανεπιστήμια και άλλους δημόσιους τομείς.

Ο νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού αποκαλύπτει τη φοβία των αστικών κομμάτων για το ταξικό κίνημα, για την όξυνση της ταξικής πάλης, για να καθορίζουν οι εργαζόμενοι την τιμή πώλησης της εργατικής τους δύναμης. Η διάταξη αυτή οδήγησε το 2022 ο κατώτατος μισθός να είναι χαμηλότερος του 2011, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, μιλώντας για έναν μηχανισμό που διαμορφώνει φτηνή εργατική δύναμη, χωρίς δικαιώματα, αναλώσιμη για τις επιχειρήσεις, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Άλλωστε, όπως είπε, προϋποθέσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού είναι να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων και οι αντοχές της οικονομίας. Βέβαια, οι «αντοχές της οικονομίας» υπάρχουν μόνο για τους εργαζόμενους, μιας και η κυβέρνηση δίνει 14 δισ. για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, ξεκαθάρισε ότι η όποια επόμενη κυβέρνηση θα κινηθεί στον δρόμο της υλοποίησης των προαπαιτούμενων του ΟΟΣΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, των δεσμεύσεων της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ και στα σχέδια των ΗΠΑ, ενώ ο «σκυλοκαυγάς» εξυπηρετεί το να συγκαλυφθούν οι ευθύνες των κομμάτων και η σύγκλισή τους στις στρατηγικές επιλογές.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, χρειάζεται να ισχυροποιηθεί το αντίπαλο δέος, ένα «ρωμαλέο εργατικό κίνημα», και προϋπόθεση για αυτό είναι και η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, είπε, κλείνοντας ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...