Ν. Καραθανασόπουλος: Επιτάχυνση αντιλαϊκών μέτρων και ενισχυμένο καθεστώς εποπτείας υπό τον κίνδυνο νέας οικονομικής κρίσης

Οι αποφάσεις για την αναμόρφωση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης είναι ένας αδιέξοδος συμβιβασμός, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, μετά την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών.

Το αδιέξοδο προκύπτει, εξήγησε, από το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει η απειλή νέας κρίσης, ακόμα πιο ισχυρής, καθώς οικονομίες από τις πιο ισχυρές στην ΕΕ και την Ευρωζώνη έχουν σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι προβλέψεις μιλάνε για στασιμότητα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Συνεπώς, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αντιφάσεις του συστήματος, όπως το γεγονός ότι η «πράσινη μετάβαση», που οδήγησε σε ένα ακριβό μείγμα, είναι σε βάρος των ενεργοβόρων βιομηχανιών μεταποίησης οι οποίες μεταναστεύουν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, γιατί οι ΗΠΑ μπορούν να «κόψουν» χρήμα και δεν έχουν τόσο ακριβή Ενέργεια.

Όπως σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερες δαπάνες για να στηριχθούν οι βιομηχανίες, κάτι που σημαίνει αύξηση των ελλειμμάτων.

Έτσι, το κάθε κράτος-μέλος θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών για να μπορεί να πετύχει τον στόχο του μικρότερου του 3% για το έλλειμμα και του 60% για το κρατικό χρέος. Από την άλλη μεριά όμως θα υπάρχει αυστηρότερο πλαίσιο προσαρμογής για κάθε κράτος που υπερβαίνει τους στόχους και έκθεση ελέγχου, άρα ενισχυμένο καθεστώς προσαρμογής.

Αυτό μεταφράζεται σε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή του συνόλου των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων και από την άλλη στήριξη επενδυτικών σχεδιασμών με βάση τις προτεραιότητες της ΕΕ, δηλαδή σε «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση και αμυντική θωράκιση.

Συνεπώς θα υπάρχει και αυξημένη εποπτεία για να εξασφαλιστούν οι στόχοι προσαρμογής. Στόχος της ΕΕ είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και των αναγκών τους, ενίσχυση της στρατιωτικής μηχανής της για να ισχυροποιήσει τον ρόλο της στο ξαναμοίρασμα των αγορών, με κίνδυνο γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων.

Τα παραπάνω σημαίνουν για την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση ότι θα υπάρχουν μικρότερα περιθώρια παρεμβάσεων για την άμβλυνση των επιπτώσεων της αντιλαϊκής πολιτικής και μεγαλύτερη συγκέντρωση ισχύος στην Κομισιόν, με εντονότερη παρέμβαση σε εσωτερικά κάθε κράτους-μέλους.

Ακόμα, θα υπάρξει επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στο όνομα της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων, επιτάχυνση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ τόσο στο πλαίσιο της συμμαχίας όσο και του ανταγωνισμού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι όλα αυτά θα ενισχύσουν την ανισομετρία στο εσωτερικό της ΕΕ, θα οξύνουν τις αντιδράσεις που μπορεί να πάρουν διαστάσεις φυγόκεντρων τάσεων και θα οξύνουν τις κοινωνικές ανισότητες.

Επισήμανε ότι διέξοδος δεν είναι ο ευρωσκεπτικισμός που αποτελεί την άλλη όψη του κοσμοπολιτισμού, αλλά διέξοδος για τους λαούς είναι να συγκρουστούν με την πολιτική και τους μηχανισμούς που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, με το σύστημα που είναι γεμάτο αντιφάσεις, αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, γεμάτο κρίσεις.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...