Για «μέτρα ασπιρίνες» για την ακρίβεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή.
Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μέτρα που αναδιανέμουν τη φτώχεια από τον λιγότερο στον περισσότερο φτωχό, αφήνοντας, ωστόσο, στο απυρόβλητο την υπερσυσσώρευση πλούτου στα λίγα χέρια του κεφαλαίου, ενώ πρόσθεσε, επίσης, ότι η ακρίβεια δεν πλήττει το ίδιο τον «πλούσιο καταναλωτή» με τον «φτωχό».
Ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε πως είναι «ψευτοδίλημμα» αν ευθύνεται το διεθνές περιβάλλον ή η κυβέρνηση για το ζήτημα της ακρίβειας, τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα του συστήματος και των πολιτικών που έχουν ακολουθήσει διαχρονικά όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, καθώς η ακρίβεια εξαρτάται από την πορεία των τιμών. Όπως εξήγησε, ειδικότερα, αιτίες της ακρίβειας αποτελεί το κυνήγι το κέρδους με την τραγική για τον λαό απελευθέρωση των αγορών, τον ανταγωνισμό, και την επεκτατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Αιτία, όπως είπε, αποτελεί και η έμμεση φορολογία, την οποία πληρώνουν κυρίως οι λαοί για τη χρηματοδότηση των ευρωενωσιακών ταμείων, τις διευκολύνσεις στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, αλλά και τη δημιουργία «ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων», ενώ τρίτη αιτία είναι η πορεία των μισθών και των συντάξεων, η οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατρακυλούν προς κάτω συνεχώς που σε συνδυασμό με τις τραγικές σημερινές εργασιακές συνθήκες διαμορφώνουν ένα «πακέτο στην αγορά εργασίας» που συμβάλλει στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, τη διαμόρφωση φθηνής εργατικής δύναμης και την αύξηση της εκμετάλλευσής της για να παράγονται περισσότερα κέρδη. Μάλιστα, τόνισε ότι αυτή την αγορά εργασίας συνδιαμόρφωσαν από κοινού με μνημονιακούς και μη νόμους από κοινού και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και με «βασικό μαέστρο» την ΕΕ.
Χαρακτήρισε, στη συνέχεια, «άσφαιρη» την κριτική των υπόλοιπων κομμάτων, γιατί συγκρίνουν την Ελλάδα με το εξωτερικό, προσποιούμενα πως δεν βλέπουν τις κινητοποιήσεις, για παράδειγμα, που γίνονται και σε άλλες χώρες. Υπογράμμισε, λοιπόν, πως η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση, καθώς όσα βιώνει ο λαός αποτελούν ευρωπαϊκή κανονικότητα και πρόσθεσε ότι και αυτά τα κόμματα στηρίζουν τη λογική των μέτρων-ασπιρίνες, προτείνοντας πλαφόν στα κέρδη και ρυθμίσεις με δόσεις.
Ανέδειξε, ακόμα, τον βασικό στόχο όλων των κομμάτων να εξωραΐσουν, δημιουργώντας αυταπάτες, τον πραγματικό ρόλο της ΕΕ και να συγκαλύψουν ότι αποτελεί μέρος του προβλήματος και τον «ορισμό της διαπλοκής» με τα λόμπι, όπως και μια Ένωση-σφηκοφωλιά, θυσιάζοντας δικαιώματα, συμμετέχοντας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, φακελώνοντας και αναθεωρώντας την ιστορία και εξισώνοντας τον φασισμό με τον κομμουνισμό για τα συμφέροντα των πολυεθνικών.
Επισήμανε, επίσης, ότι την επομένη των Ευρωεκλογών αναμένονται περαιτέρω διεύρυνση του «πανευρωπαϊκού μνημονίου» σε βάρος των λαών της Ευρώπης, των εργατικών δικαιωμάτων και της νεολαίας, αλλά και περισσότερα μέτρα για να χρηματοδοτηθούν και να θωρακιστούν ευρωπαϊκές πολυεθνικές με νέα πακέτα από τον ιδρώτα των λαών και για να απελευθερωθούν περισσότερες αγορές για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια.
Τέλος, κάλεσε τον λαό και τη νεολαία να βαδίσουν πιο αποφασιστικά στον δρόμο της σύγκρουσης με τέτοιες πολιτικές και να ενισχύσει και μέσα από τις Ευρωεκλογές το αντίπαλο δέος που είναι οι αγώνες των λαών, η οργανωμένη ταξική πάλι εργαζομένων και λαού, διεκδικώντας ανάσες ανακούφισης στον δρόμο της ανατροπής, τονίζοντας στο τέλος ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν με την αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ.