Ν. Καραθανασόπουλος: Να διαγραφεί σημαντικό κομμάτι των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες

Οι τράπεζες είναι κερδοσκοπικά ιδρύματα και συνεπώς δεν μπορούν να θεωρούνται μέρος της λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός, αλλά είναι μέρος του προβλήματος, ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στην συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, αφού προηγήθηκε ενημέρωση των μελών των Επιτροπών από τον υπουργό Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη και του Προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, σχετικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Όπως τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, οι τράπεζες κερδίζουν ακόμα και από τα δάνεια που παρέχουν στον λαό, ενώ δεν κάνει εντύπωση η πολιτική των κυβερνήσεων που στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω διάφορων αναπτυξιακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, φοροαπαλλαγών για επενδύσεις και φυσικά μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών που έγιναν από όλες τις κυβερνήσεις.

Άλλωστε, σημείωσε, με τις ανακεφαλαιοποιήσεις δεν διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις του κόσμου, αλλά η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ως καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος.

Αντίθετα, αυτό που διεκδικεί το ΚΚΕ είναι να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Δηλαδή, αντί να κουρεύονται τα δάνεια άνευ εξασφαλίσεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, πρέπει να διαγραφεί ένα σημαντικό κομμάτι των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, για να ανασάνουν, γιατί για λόγους που δεν ευθύνονται, όπως οι περικοπές μισθών και συντάξεων και οι φοροεπιδρομές, είναι υπερχρεωμένα.

Γι’ αυτό πρέπει να απαλλαγούν από την εξυπηρέτηση του δυσβάσταχτου ιδιωτικού χρέους, ιδιαίτερα προς τις τράπεζες αλλά και προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να δοθούν στοιχεία σχετικά με το ποια δάνεια επιχειρηματικών ομίλων έχουν διαγραφεί.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...