Ν. Καραθανασόπουλος: Νέο υπερμνημόνιο με αντιλαϊκά προαπαιτούμενα το Ταμείο Ανάκαμψης

Πηγή: EUROKINISSI

Με διαδικασίες – εξπρές επιδιώκει η κυβέρνηση να εγκρίνει στη Βουλή το νέο υπερμνημόνιο, δηλαδή τη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να εισρεύσει άμεσα το ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους» συζητήθηκε σήμερα σε κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής. Οι τέσσερις κοινοβουλευτικές Επιτροπές το συζήτησαν σε μια μόνο συνεδρίαση, με στόχο να συζητηθεί και να ψηφιστεί την Παρασκευή από την Ολομέλεια.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υπενθύμισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η η απάντηση της ΕΕ στην καπιταλιστική κρίση, με σκοπό να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Όσο για την εκταμίευση των χρημάτων, προϋποθέτει την ικανοποίηση μιας σειράς αντιλαϊκών προαπαιτούμενων.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε πως τα προαπαιτούμενα είναι οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» όπως το εργασιακό έκτρωμα που ψηφίστηκε πρόσφατα, το νομοσχέδιο για το τζογάρισμα των επικουρικών και το νομοσχέδιο για την παιδεία που αυξάνει τους ταξικούς φραγμούς για την αναπαραγωγή ενός πολύ φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού. Τα δε χρήματα που θα καρπωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, θα τα πληρώσουν οι λαοί της ΕΕ, μέσα από την αύξηση της φορολογίας, όπως πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο σχεδιασμός του ελληνικού σχεδίου («Ελλάδα 2.0») υπηρετεί τη στήριξη των επενδυτικών σχεδιασμών του κεφαλαίου και την δημιουργία υποδομών που θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αντίθετα, υποδομές που σχετίζονται με την ανακούφιση και την προστασία των λαϊκών στρωμάτων (π.χ. αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση) παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...