Ν. Καραθανασόπουλος: Ο νέος προϋπολογισμός φορτώνει νέα βάρη στο λαό

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής συζητείται από σήμερα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, που φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες του λαού για να στηρίξει το κεφάλαιο.

Το προσχέδιο έχει καταρτιστεί στη βάση διαφορετικών σεναρίων, λόγω της «αβεβαιότητας στις προβλέψεις». Το βασικό σενάριο προβλέπει ανάκαμψη 7,5% (έναντι βύθισης 8,2% το 2020). Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2021 μειώνεται σε 4,5%, ενώ το έλλειμμα (με τα σημερινά δεδομένα) αναμένεται στο 3% του ΑΕΠ.

Η φοροληστεία του λαού θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, καθώς τα συνολικά ποσά φόρων προβλέπεται να φτάσουν τα 49,5 δισ., από περίπου 44,6 δισ. το 2020. Σε συνθήκες πανδημίας, οι κρατικές δαπάνες που αφορούν κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία μένουν επί της ουσίας «παγωμένες», ενώ απογειώνονται αυτές που αφορούν τα εξοπλιστικά.

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε πως οι προβλέψεις της κυβέρνησης για ανάκαμψη σε σχήμα V (δυναμική και γρήγορη ανάκαμψη) δεν είναι απλά και μόνο αισιόδοξες, αλλά είναι εκτιμήσεις που δεν πατάνε στα δεδομένα και τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθύμισε τη φράση που είχε ειπωθεί ότι «δωρεάν γεύμα δεν υπάρχει», υπογραμμίζοντας ότι τα χρήματα του «Ταμείου Ανάκαμψης», τα οποία θα κατευθυνθούν στους μονοπωλιακούς ομίλους, συνδέονται με νέους μηχανισμούς εποπτείας και νέα μέτρα σε βάρος των λαών.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανέδειξε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού σε επίπεδο εσόδων, δαπανών και προτεραιοτήτων. Έτσι, υπογράμμισε τη μεγάλη αύξηση των έμμεσων φόρων, της πλέον άδικης και αντιλαϊκής φορολογίας, που προβλέπει το προσχέδιο. Αντίστοιχα, σε επίπεδο δαπανών, ο νέος προϋπολογισμός από τη μία προσφέρει ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να στηρίξει την καπιταλιστική ανάκαμψη και από την άλλη σε συνθήκες πανδημίας οι δαπάνες στην Υγεία και στην Παιδεία στην καλύτερη των περιπτώσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, ενώ παράλληλα θα τετραπλασιασθεί το κονδύλι για τα εξοπλιστικά που δεν σχετίζονται με την άμυνα της χώρας, αλλά με τις επιδιώξεις της αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα, είναι ότι ο προϋπολογισμός προωθεί το σύνολο των αντεργατικών παρεμβάσεων που ελήφθησαν την περίοδο της πανδημίας (αναστολή συμβάσεων, πρόγραμμα Συν-εργασία, κ.λπ.).

Κωδικοποιώντας τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού, εξήγησε πως τα παίρνει από τους πολλούς για να τα δώσει στους λίγους, ενώ η όποια κρατική παρέμβαση φορτώνει νέα βάρη -τα βάρη τις κρίσης- στον λαό, θυσιάζοντας την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Δείτε ακόμα...