Υποκριτικό χαρακτήρισε το ενδιαφέρον των 11 βουλευτών της ΝΔ για το ιδιωτικό χρέος, αλλά και την κριτική των άλλων κομμάτων, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συνεδρίασής της για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιαπωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και την αποτροπή της φοροδιαφυγής και της φορoαποφυγής και του Πρωτοκόλλου αυτής».
Τόνισε ότι πλασάρουν μια υποτιθέμενη χαλάρωση ενός ασφυκτικού για τον λαό πλαισίου, το οποίο, όμως, αποδέχονται και προσπαθούν να του παρουσιάσουν ως μονόδρομο στην αντιλαϊκή πολιτική. Έτσι, «οι όποιες ανάσες δεν θα οδηγήσουν στην ανακούφιση, απλά θα κάνουν το κομπόδεμα στον λαιμό λίγο πιο σφικτό».
Επισήμανε ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της υπερχρέωσης των λαϊκών νοικοκυριών που βρίσκονται ακριβώς στα τρέχοντα και ληξιπρόσθεσμα χρέη, τους μειωμένους μισθούς και συντάξεις, την τεράστια φοροεπιδρομή που δέχονται στα εισοδήματά τους, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας τα τελευταία χρόνια, αλλά και την ακρίβεια συνολικότερα.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε και όσα ακούστηκαν περί εξυπηρέτησης των τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων και της εφορίας, λέγοντας πως ημίμετρα που λαμβάνονται για να εισπραχθούν τα χρωστούμενα είναι σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, «δεν οδηγούν στην ανακούφιση», ενώ υπενθύμισε ότι με χρήματα του ελληνικού λαού έχουν σωθεί οι τράπεζες και το πλαίσιο λειτουργίας των κορακιών των funds έχει συνδιαμορφωθεί από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις.
Για αυτό, ανέδειξε ότι η πρόταση σύγκρουσης του ΚΚΕ με τις αιτίες και τους υπεύθυνους «που έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση πλατιά λαϊκά στρώματα» είναι το κούρεμα του αρχικού κεφαλαίου κατά 50%, «στο ίδιο επίπεδο που έχασαν τα λαϊκά στρώματα την τελευταία 15ετία, να πληρώσουν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και το κράτος».
Σχετικά με τη σύμβαση ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιαπωνία, σημείωσε πως κινείται στα πλαίσια του φορολογικού ανταγωνισμού και εξυπηρετεί τις πολυεθνικές και τα golden boys στα πλαίσια και της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων και επιχειρηματικών ομίλων και της αναζήτησής τους ευνοϊκών φορολογικών τοπίων για διασφάλιση και μεγιστοποίηση κερδοφορίας.
Αυτό, εξήγησε, οδηγεί στην απαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων από τα φορολογικά βάρη και τη μετακύλισή τους στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. «Οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν στραγγαλίζονται από τη φορολογία, αλλά απολαμβάνουν σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές», υπογράμμισε.