Ν. Καραθανασόπουλος: «Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα έχουν ενισχύσει τον κατασταλτικό χαρακτήρα της Αστυνομίας»

Παρέμβαση του Νίκου Καραθανασόπουλου στην ΕΡΤ1

«Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα έχουν ενισχύσει τον κατασταλτικό χαρακτήρα της Αστυνομίας», «δεν έχουν φροντίσει να αλλάξουν αυτόν τον προσανατολισμό και να ενισχύσουν αυτές τις υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με την προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Η τοποθέτηση αυτή έγινε σε συζήτηση στην ΕΡΤ1, το πρωί της Πέμπτης, με αφορμή την αντιπαράθεση που ξέσπασε για την εγκληματικότητα και τα λεγόμενα θέματα ασφάλειας, μετά το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως υπήρξαν καταργήσεις Αστυνομικών Τμημάτων το προηγούμενο διάστημα, ενώ «αντίθετα έχουν ενισχυθεί οι μηχανισμοί της Αστυνομίας που έχουν κατασταλτικό ρόλο, τα ΜΑΤ, οι διάφορες δυνάμεις άμεσης και ταχείας επέμβασης για να καταστείλουν κινητοποιήσεις», με τελευταίο παράδειγμα την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Σε σχέση με το σωφρονιστικό σύστημα και τον Ποινικό Κώδικα, υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη συζήτηση, «διαφορετικά, αν κάνουμε αποσπασματικές συζητήσεις, θα οδηγηθούμε σε τέτοιου είδους καταστάσεις οι οποίες είναι εκτρωματικές». Υπενθύμισε δε πως η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «ήταν σε αντιδραστική κατεύθυνση, σχετιζόταν με τις γενικότερες αντιδραστικές αλλαγές στο επίπεδο της δικαιοσύνης».

Δείτε ακόμα...